Τη διαπίστωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρει μερίδιο ευθύνης για την ελληνική κρίση και ότι από το γεγονός αυτό πρέπει να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα για μια μεταρρύθμιση της, διατυπώνει ο Αυστριακός καθηγητής κοινωνιολογίας και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών Μαξ Χάλερ σε άρθρο του στην εφημερίδα Ντι Πρέσε, παραθέτοντας τις ευθύνες για την «ελληνική τραγωδία».
Ο Μαξ Χάλερ πιστεύει ότι το ζήτημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται με μία μονόπλευρη θεώρηση, ενώ χαρακτηρίζει σκληρή την αντιμετώπιση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δείχνει να πιέζεται ασφυκτικά για αποπληρωμή του χρέους και τήρηση των συμφωνηθέντων όρων.
«Από μια ευρύτερη σκοπιά ανοίγονται τελείως διαφορετικές δυνατότητες, έστω και αν η υλοποίησή τους δεν θα λύσει μέσα σε μια ημέρα όλα τα προβλήματα. Σαφώς αποδεικνύεται πως η "τραγωδία" της Ελλάδας - και για μια τέτοια πρόκειται όταν ένα ποσοστό 26% των Ελλήνων, τρία από τα έντεκα εκατομμύρια και ένα 50% των νέων είναι άνεργοι - έχει προκληθεί και από την ίδια την Ε.Ε», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής παραθέτει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση καθίσταται συνυπεύθυνη για τη δημιουργία της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Ως πρώτο λόγο αναφέρει τις επιδοτήσεις «στις οποίες βρίσκονται οι ρίζες της ελληνικής ασθένειας και οι οποίες προκάλεσαν προνόμια, πελατειακές σχέσεις και διαφθορά», ενώ ο δεύτερος λόγος, όπως τονίζει, βρίσκεται στα χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία και εκείνα της περιφερειακής πολιτικής, με τα οποία επιδοτήθηκαν μεγάλες επενδύσεις αλλά και τα άχρηστα σήμερα ολυμπιακά έργα.
Επίσης, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν, σύμφωνα με τον Μαξ Χάλερ, οι υπερβολικές αμυντικές δαπάνες και η καταβολή «μιζών», η υπερβολική χρέωση της χώρας απέναντι σε γαλλικές, γερμανικές και ελβετικές τράπεζες στις οποίες εισέρρευσε το μεγαλύτερο μέρος από τα χρήματα των έως τώρα «πακέτων διάσωσης» της χώρας, ενώ ζημιογόνα θεωρεί και τα τεράστια κεφάλαια από την Ελλάδα σε «χώρες-υποδείγματα» , όπως το Λουξεμβούργο, που οφείλουν τον πλούτο τους στο ότι είναι φορολογικές οάσεις.
Για τους ανωτέρω λόγους, εκφράζει την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη από μετασχηματισμό, ο οποίος θα αποτρέψει μία επικίνδυνη εσωτερική διάσπαση.
Συντάκτης: efsyn.gr