Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023
Τα Doodles στο βιβλίο προσευχής του Henry VIII αποκαλύπτουν το άγχος και την κατάθλιψη
Πιο γνωστός για τους έξι γάμους του και μια περιβόητη σύγκρουση με τον Πάπα για την ακύρωση της ένωσής του με την Αικατερίνη την Αραγονία , η βασιλεία του Ερρίκου Η' σημαδεύτηκε από θυελλώδη γεγονότα, τόσο ιστορικά όσο και προσωπικά. Χαρακτικά που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο βιβλίο προσευχής του Ερρίκου VIII, που χρησιμοποιήθηκαν κατά τα τελευταία του χρόνια, έχουν ρίξει φως στις εσωτερικές του μάχες, αποκαλύπτοντας πιθανώς ότι ο μονάρχης μαστιζόταν από κατάθλιψη, ανασφάλεια και βαθύ φόβο θείας τιμωρίας.
Ο τρομερός μονάρχης των Τούντορ , γνωστός για τη μεγαλύτερη προσωπικότητά του, είχε μια περίεργη συνήθεια να φτιάχνει μικρά σχέδια με χέρια, γνωστά ως μανικιούλ, στα περιθώρια των βιβλίων του. Αυτά τα doodles που ανακτήθηκαν από το βιβλίο προσευχής του Henry VIII είναι το θέμα μιας ερευνητικής εργασίας που δημοσιεύτηκε στο Renaissance Quarterly .
Οι ερευνητές αποκάλυψαν πρόσφατα ότι το βιβλίο προσευχής του Ερρίκου Η' κατά τα τελευταία του χρόνια, με τίτλο Ψαλμοί ή προσευχές και μεταφρασμένο από τη σύζυγο του Ερρίκου Η', Κάθριν Παρ, περιελάμβανε doodles που δημιούργησε ο ίδιος ο Ερρίκος Η'. (The Worsley Library / CC BY-NC-ND 4.0 )
Ανατροπή της δημόσιας εικόνας: Το βιβλίο προσευχής του Ερρίκου VIII αποκαλύπτει έναν ανήσυχο μονάρχη
«Δεν είναι αυτό που θα μπορούσαμε να περιμένουμε», είπε η καθηγήτρια Μισελίν Γουάιτ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Κάρλετον στον Καναδά, η οποία προσδιόρισε τα περιθωριακά στοιχεία να ανήκουν στον Ερρίκο VIII . «Τείνουμε να πιστεύουμε ότι ο Χένρι έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση και άσκησε την εξουσία του ατιμώρητα, αλλά σε αυτούς τους συγκεκριμένους σχολιασμούς βλέπουμε ίχνη ενός Χένρι που είναι αρκετά ανήσυχος», είπε στους Times .
- The Fall of the Leaf: Η εποχιακή κατάθλιψη της Mary Tudor
- Ο καλλιτέχνης της αυλής προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Henry VIII να μην παντρευτεί την Anne of Cleves
Το εύρημα έγινε στη βιβλιοθήκη Wormsley κοντά στο High Wycombe στο Buckinghamshire , μέσα σε ένα αντίγραφο Ψαλμών ή Προσευχών που μεταφράστηκαν από τα Λατινικά στα Αγγλικά από την έκτη και τελευταία σύζυγο του Henry, Katherine Parr. Συγκεκριμένα, η συγκεκριμένη έκδοση δημιουργήθηκε το 1544 ως μια μορφή προπαγάνδας, με σκοπό να συγκεντρώσει υποστήριξη για έναν επικείμενο πόλεμο με τη Γαλλία .
Το αντίγραφο του Wormsley περιέχει τα διακριτικά μανικιούλ, τα χειροποίητα σύμβολα που μοιάζουν με χέρια με ένα μυτερό δάχτυλο, καθώς και τρίφυλλα, τριγωνικά σμήνη κουκκίδων με τραχιές γραμμές. Αυτά τα σημάδια έχουν διασταυρωθεί με άλλα παραδείγματα σημειώσεων του Ερρίκου, που έκανε συχνά. Η White υποβλήθηκε σε διεξοδική διαδικασία αξιολόγησης από ομοτίμους πριν δημοσιεύσει τα ευρήματά της.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι σχολιασμοί με τα μανικιουλάκια του βασιλιά απεικονίζουν σταθερά τα χέρια με μόνο τέσσερα δάχτυλα, τοποθετημένα είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, ανάλογα με την αντίστοιχη πλευρά της σελίδας. Σε όλο το βιβλίο προσευχής του Ερρίκου VIII, μπορούν να βρεθούν οκτώ μανίκια και τρία τρίφυλλα, φαινομενικά χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο ή σκοπό. Ωστόσο, κάθε σύμβολο τοποθετείται δίπλα σε ένα απόσπασμα που κρίνεται άξιο της προσοχής του βασιλιά, ανέφερε η Daily Mail .
Ένα παράδειγμα ενός μανικιουλιού, ή ενός μικρού σχεδίου ενός χεριού, που δημιουργήθηκε από τον Ερρίκο VIII σε ένα άλλο βιβλίο με τίτλο Dominicus Mirabellius. (British Library Board / CC BY-NC-ND 4.0 )
Μέσα στο βιβλίο προσευχής του Ερρίκου VIII, οι ερευνητές ανακάλυψαν πολλά ξεθωριασμένα μανικιουλάκια ή κουκκίδες, όπως αυτό που φαίνεται εδώ στα δεξιά, το οποίο δείχνει ένα κείμενο που λέει «Πάρε τις πληγές σου από μένα, γιατί η τιμωρία σου με έκανε και αδύναμο και λιποθυμημένο .» (The Worsley Library / CC BY-NC-ND 4.0 )
Προπαγάνδα πολέμου και Henry's Seeking of Divinity
Δεδομένης της φύσης του βιβλίου ως πολεμικής προπαγάνδας, περιέχει κυρίως αποσπάσματα που αποπνέουν έναν σχεδόν θριαμβευτικό τόνο. Οι προσευχές για την ευημερία του βασιλιά και οι στίχοι που εκλιπαρούν τη θεϊκή επέμβαση για να χτυπήσει τον εχθρό παραμένουν ανέγγιχτοι. Αντίθετα, οι σχολιασμοί του Henry αποκαλύπτουν μια ζοφερή ψυχολογική κατάσταση. Για παράδειγμα, η τελευταία του σήμανση συνοδεύει ένα απόσπασμα που λέει: «Κύριε Θεέ μη με εγκαταλείψεις, αν και δεν έκανα κανένα καλό μπροστά σου».
Αυτές οι μουντζούρες εμφανίζονται κυρίως δίπλα σε ενότητες που δίνουν έμφαση στη συγχώρεση. Επιπρόσθετα, ο Χένρι τόνισε τις προσευχές που παρακαλούσαν για ανακούφιση από τη σωματική ταλαιπωρία και επισήμαναν αιτήματα για θεϊκή σοφία. Συλλογικά, οι σχολιασμοί που βρέθηκαν στο βιβλίο προσευχής του Ερρίκου VIII απεικονίζουν έναν άνδρα που μαστίζεται από αμφιβολίες και αβεβαιότητες. Ένα τέτοιο παράδειγμα λέει: «Αφήστε το πνεύμα σου να με διδάξει τα πράγματα να είναι ευχάριστα σε σένα, ώστε να οδηγηθώ στην ευθεία οδό, από την πλάνη στην οποία περιπλανήθηκα πολύ».
Ο Ερρίκος VIII είχε βάσιμους λόγους να αισθάνεται απελπισμένος. Πάλεψε με συνεχή πόνο που προκλήθηκε από ένα έλκος στο πόδι, η διαδοχή του εξαρτιόταν από ένα μικρό παιδί και οι ταραχώδεις επιλογές της ζωής του μπορεί να τον είχαν αφήσει να αμφισβητήσει την εύνοια του Παντοδύναμου. Φαίνεται ότι, λιγότερο από τρία χρόνια πριν από τον τελικό θάνατό του, ο έξι φορές σύζυγος και θρησκευτικός διαφωνητής αναζήτησε τη λύτρωση, ανέφερε το CNN .
«Κάνει το σωστό», εξήγησε ο White όταν συζητούσε τα doodles που ανακαλύφθηκαν στο βιβλίο προσευχής του Henry VIII. «Παρακαλεί τον Θεό να τον βοηθήσει. Είναι μια υπέροχη δυαδικότητα όπου εκφράζει την αγωνία του και εκφράζει την ελπίδα ότι ο Θεός θα τον συγχωρήσει, θα τον θεραπεύσει και θα ανατρέψει την κατάστασή του».
Η Katherine Parr άσκησε σημαντική δύναμη κατά τα τελευταία χρόνια του βασιλιά Henry VIII. ( Δημόσιος τομέας )
Η σημασία της Katherine Parr που αποκαλύπτεται στο βιβλίο προσευχής του Henry VIII
Αυτή η ανακάλυψη ρίχνει νέο φως στους Ψαλμούς ή τις Προσευχές ως σύμβολο του βαθύ δεσμού μεταξύ του Ερρίκου VIII και της Κάθριν Παρ . Παρά το γεγονός ότι κάποιοι την απέρριψαν ως απλή νοσοκόμα, ο Parr, στην πραγματικότητα, διέθετε σημαντική δύναμη και απείχε σεβασμό στο δικαστήριο. Κατά τις απουσίες του Ερρίκου στο εξωτερικό, υπηρέτησε ως αντιβασιλέας και της εμπιστεύτηκε το συγκεκριμένο έργο προπαγάνδας. Προφανώς, ο βασιλιάς εκτιμούσε πολύ το βιβλίο, καθώς δημιουργήθηκαν ειδικά αντίγραφα.
- Η περίπλοκη και ενοχλητική ζωή του βασιλιά Ερρίκου VIII
- Μυστικές σημειώσεις που βρέθηκαν κρυμμένες σε μια Βίβλο αποκαλύπτουν απροσδόκητες λεπτομέρειες για τη μεταρρύθμιση του Ερρίκου VIII
Το 1545, ο Parr συνέβαλε σε έναν δεύτερο τόμο με τίτλο Προσευχές ή Διαλογισμοί . Συζητώντας τους σχολιασμούς που συναντώνται στο αντίγραφο του βιβλίου προσευχής του Ερρίκου VIII , το χαρτί του White απεικονίζει τον Parr ως έναν πολύπλευρο συγγραφέα και φωτίζει μια σχέση όπου «βασιλιάς και βασίλισσα... διάβαζαν και έγραφαν ο ένας για τον άλλον».
«Ο Parr ήταν πολύ δραστήριος στη συνεργασία με τον Henry στην προετοιμασία του πολέμου», κατέληξε ο White. Έκαναν «αντίγραφα δώρων» για να τα δώσουν στο δικαστήριο, τα οποία έδειχναν τη μεγαλοπρέπεια του Χένρι, αλλά και τις λογοτεχνικές δεξιότητες, την οξυδέρκεια και το πρακτορείο του Παρ».
Κορυφαία εικόνα: Doodles που ανακαλύφθηκαν στο βιβλίο προσευχής του Henry VIII αποκαλύπτουν ότι ο Henry VIII, που φαίνεται εδώ σε ένα πορτρέτο του Hans Holbein του Νεότερου, μπορεί να έπασχε από κατάθλιψη. Πηγή: Δημόσιος τομέας / CC BY-NC-ND 4.0 / CC BY-NC-ND 4.0
Ο Χαμουραμπί και ο Δοσμένος από τον Θεό Κώδικας Νόμων του
«Εκείνη την εποχή, οι θεοί Ανού και Ενλίλ, για την ενίσχυση της ευημερίας των ανθρώπων, με ονόμασαν με το όνομά μου: Χαμουραμπί, ο ευσεβής πρίγκιπας, που λατρεύει τους θεούς, για να επικρατήσει η δικαιοσύνη στη γη, να καταργηθεί. τους πονηρούς και τους κακούς, για να εμποδίσουμε τους δυνατούς να καταπιέζουν τους αδύναμους».
(Κώδικας Νόμων του Χαμουραμπί, Πρόλογος)
Ο Χαμουραμπί, ο έκτος βασιλιάς της Βαβυλώνας, άφησε μια διαρκή κληρονομιά στον αρχαίο κόσμο με τον περίφημο Κώδικα Νόμων του. Καλύπτοντας μια σειρά νομικών και κοινωνικών θεμάτων, ο Κώδικας του Χαμουραμπί είναι αξιοσημείωτος όχι μόνο για την περιεκτική φύση του αλλά και για τον ισχυρισμό του περί θεϊκής προέλευσης. Αυτό το άρθρο εμβαθύνει στο ιστορικό πλαίσιο, τις βασικές διατάξεις και τη σημασία του Κώδικα του Χαμουραμπί, ρίχνοντας φως στον αντίκτυπό του στην αρχαία κοινωνία της Μεσοποταμίας και στη διαρκή επιρροή του στα επόμενα νομικά συστήματα.
Αν και ο Κώδικας Νόμων του Χαμουραμπί είναι μια από τις πιο διάσημες συλλογές νόμων από τον αρχαίο κόσμο, σίγουρα δεν είναι η παλαιότερη . Πράγματι, προηγούνται τουλάχιστον δύο άλλοι κώδικες νόμων, δηλαδή οι Νόμοι της Ουρ-Νάμμα (περ. 2100 π.Χ., Ουρ) και οι νόμοι της Λιπίτ-Ιστάρ (περίπου 1930 π.Χ., Ισίν). Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα αρχαία κείμενα της Μεσοποταμίας δεν είναι νομικοί κώδικες με τη σύγχρονη έννοια, δηλαδή συλλογές γραπτών νόμων που συντάσσονται σύμφωνα με συγκεκριμένα θέματα (αστικός κώδικας, ποινικός κώδικας κ.λπ.), αλλά ήταν μάλλον συλλογές νόμων «σκαλισμένων σε πέτρα ". Αν και αυτές οι συλλογές προηγήθηκαν αυτής του Χαμουραμπί, δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ο δεύτερος δανείστηκε απευθείας από τον πρώτο, καθώς επρόκειτο για νομικούς κανόνες πολιτικών οντοτήτων που ήταν ανεξάρτητες μεταξύ τους.
Χαμουραμπί, ηγεμόνας της πρώτης δυναστείας
Λοιπόν, ποιος ήταν ο Χαμουραμπί ; Ο Χαμουραμπί (βασίλεψε από το 1792-1750 π.Χ.) ήταν ο έκτος ηγεμόνας της Πρώτης Δυναστείας της Βαβυλώνας . Κατά τη διάρκεια της μακράς βασιλείας του, επέβλεψε τη μεγάλη επέκταση της αυτοκρατορίας του, κατακτώντας τις πόλεις-κράτη του Ελάμ, της Λάρσας, της Εσνούννα και του Μαρί, μια πράξη που θεωρούσε ότι ήταν μέρος μιας ιερής αποστολής για τη διάδοση του πολιτισμού σε όλα τα έθνη. Εκδιώχνοντας τον βασιλιά της Ασσυρίας, Ishme-Dagan I, και κάνοντας τον γιο του να πληρώσει φόρο τιμής, έκανε τη Βαβυλώνα μεγάλη δύναμη στη Μεσοποταμία.
Ο Χαμουραμπί είναι γνωστός για την έκδοση του Κώδικα του Χαμουραμπί, τον οποίο ισχυρίστηκε ότι έλαβε από τον Σαμάς , μια ηλιακή θεότητα και τον Βαβυλωνιακό θεό της δικαιοσύνης.
Οι Μεσοποτάμιοι πίστευαν ότι ο Σαμάς ήταν παντογνώστης κατά τη διάρκεια της ημέρας, πράγμα που σήμαινε επίσης ότι μπορούσε να δει μέσα από την εξαπάτηση και την εξαπάτηση. Και έτσι, ο θεός Shamash (επίσης αναφερόμενος ως Utu ) τιμούνταν ως θεός της αλήθειας και της δικαιοσύνης και χρησίμευε ως κριτής τόσο των ανθρώπων όσο και των θεών. Ήταν θεός της μαντικής, που ξεκουραζόταν τη νύχτα αλλά και συνδεόταν με τον κάτω κόσμο.
Ο Χαμουραμπί (όρθιος) λαμβάνει τα βασιλικά του διακριτικά από τη θεότητα Shamash. (Χαμουραμπί/ CC BY 3.0 )
Ο Χαμουραμπί εξορθολογούσε τη διοίκηση, ανέθεσε τεράστια οικοδομικά έργα, βελτίωσε τη γεωργία, επισκεύασε και ανοικοδόμησε τις υποδομές, μεγέθυνε και ύψωσε τα τείχη της πόλης και έχτισε εξωφρενικούς ναούς αφιερωμένους στους θεούς. Η εστίασή του ήταν επίσης στρατιωτική και κατακτητική, αλλά σύμφωνα με τα δικά του γραπτά, ο κύριος στόχος του ήταν να βελτιώσει τη ζωή όσων ζούσαν υπό την κυριαρχία του.
Μέχρι τη στιγμή του θανάτου του Χαμουραμπί, η Βαβυλώνα είχε τον έλεγχο ολόκληρης της Μεσοποταμίας, αν και οι διάδοχοί του δεν ήταν σε θέση να διατηρήσουν αυτόν τον έλεγχο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη αποτελεσματικής γραφειοκρατίας, καθώς η ενεργός συμμετοχή του σε περιφερειακούς πολέμους σήμαινε ότι δεν επικεντρώθηκε στην καθιέρωση ενός διοικητικού συστήματος που θα εξασφάλιζε τη συνεχή λειτουργία της αυτοκρατορίας του μετά το θάνατό του.
- Enki: The Epic Mesopotamian Water God Who Saved Humanity
- Trial by Ordeal: A Life or Death Method of Judgment
Αίσθηση Τάξης και Πρώιμη Διατήρηση του Νόμου
Ως ένα από τα παλαιότερα καταγεγραμμένα νομικά συστήματα. Η ύπαρξή του καταδεικνύει την αναγνώριση από τους αρχαίους Μεσοποτάμιους της ανάγκης για ένα σύνολο νόμων για τη ρύθμιση της κοινωνίας.
Ο Κώδικας του Χαμουραμπί θεωρείται συχνά μια από τις Κωδικοποιήσεις Νόμων, καθώς ήταν από τις πρώτες προσπάθειες κατάρτισης και κωδικοποίησης νόμων.
Αν και δεν οργανώθηκε σε συγκεκριμένα θέματα όπως οι σύγχρονοι νομικοί κώδικες, σηματοδότησε ένα σημαντικό βήμα προόδου στη συστηματική καταγραφή και διατήρηση των νόμων. Αυτή η προσέγγιση έθεσε τα θεμέλια για μεταγενέστερες νομικές κωδικοποιήσεις, παρέχοντας ένα μοντέλο για τη διάρθρωση των νομικών αρχών και κυρώσεων.
Ως αποτέλεσμα, δημιούργησε προηγούμενο για τους μελλοντικούς νομικούς κώδικες και ενέπνευσε την ανάπτυξη μεταγενέστερων νομικών συστημάτων σε διάφορους πολιτισμούς.
Αριστερά; Αναθηματικό μνημείο με τον Χαμουραμπί να σηκώνει το χέρι του για λατρεία και Δεξιά. d tail του Κώδικα Νόμων του Χαμουραμπί. (Αριστερά; © Marie-Lan Nguyen / Wikimedia Commons Right; Gabriele Barni/ CC BY 2.0 )
Εγκλήματα και Ποινές
Παρά την ταχεία αποσύνθεση της αυτοκρατορίας του, ο Κώδικας Νόμων του Χαμουραμπί έχει επιβιώσει από τη φθορά του χρόνου, αν και μόλις τον 20ο αιώνα ανακαλύφθηκαν ξανά από τους αρχαιολόγους. Αυτοί οι νόμοι καθόρισαν διάφορα είδη εγκλημάτων και τις ποινές που έπρεπε να επιβληθούν. Για παράδειγμα,
«Αν ξεσπάσει πυρκαγιά στο σπίτι ενός ανθρώπου, και κάποιος που ήρθε να βοηθήσει να σβήσει επιθυμεί τα οικιακά έπιπλα που ανήκουν στον ιδιοκτήτη, αυτός ο άνθρωπος θα ριχτεί σε αυτήν ακριβώς τη φωτιά».
(Κώδικας Νόμων του Χαμουραμπί, Νόμοι, 25)
Παρά τον τύπο τιμωριών «οφθαλμό αντί οφθαλμού», όπως οι παραπάνω, οι Νόμοι του Χαμουραμπί επέτρεπαν να επιβάλλονται διαφορετικές ποινές σε άτομα διαφορετικών κοινωνικών βαθμίδων. Έτσι, για παράδειγμα,
«Αν ένας awīlu (άτομο της ανώτερης τάξης) τυφλώσει το μάτι ενός άλλου awīlu, θα τυφλώσει το μάτι του. Αν σπάσει το κόκκαλο ενός άλλου awīlu, θα του σπάσουν. Εάν τυφλώσει το μάτι ενός απλού ή σπάσει το κόκαλο ενός απλού, θα ζυγίσει και θα παραδώσει 60 σίκλια ασήμι. Εάν τυφλώσει το μάτι ενός δούλου του awīlu ή σπάσει το κόκκαλο ενός δούλου του awīlu, θα ζυγίσει και θα παραδώσει το μισό της αξίας του (σε ασήμι)» (Hammurabi's Code of Laws, Laws, 196-199).
Επομένως, μπορεί να φανεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η τιμωρία ενός δράστη εξαρτιόταν από την κοινωνική θέση του θύματός του.
Αν και ορισμένες από τις τιμωρίες είναι πολύ σκληρές σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα – για παράδειγμα «Αν ένας γιος χτυπήσει τον πατέρα του, θα του κοπούν τα δάχτυλα» – στην πραγματικότητα είχαν σκοπό να αποτρέψουν ακόμη χειρότερες πράξεις τιμωρίας που πραγματοποιήθηκαν από το αδικημένο άτομο.
- Δέκα απίστευτα κείμενα από το αρχαίο μας παρελθόν
- Το Ρωμαϊκό Δίκαιο και η Διαρκής Επιρροή του στο Νομικό Σύστημα της Ευρώπης
Απεικόνιση του βασιλιά Χαμουραμπί. (Mbmrock/ CC BY-SA 4.0 )
Διαρκής Κληρονομιά
Ο Χαμουραμπί λατρευόταν ως θεός από τους υπηκόους του και ήταν ιδιαίτερα σεβαστός σε όλο το βασίλειό του. Οι εκδηλώσεις μνήμης κατά τη διάρκεια της ζωής του έδωσαν ευχαριστίες για τρία κύρια επιτεύγματα: τη νίκη στον πόλεμο, την εδραίωση της ειρήνης και τον αγώνα για δικαιοσύνη. Ωστόσο, μετά το θάνατό του, τα στρατιωτικά του επιτεύγματα ελαχιστοποιήθηκαν και η φήμη του ως ελεήμων βασιλιάς και του ιδανικού νομοθέτη έγινε η κεντρική πτυχή της κληρονομιάς του.
Κορυφαία εικόνα: Ο Χαμουραμπί (όρθιος) λαμβάνει τα βασιλικά του διακριτικά από τη θεότητα Shamash. Πηγή: Hammurabi/ CC BY 3.0
Φτωχοποίηση και κάποιες διαπιστώσεις...
Οκ... Και να το ήθελες να πεις κανά δυό καλές κουβέντες δεν σου βγαίνουν ρε αδερφέ... Από την δεύτερη τετραετία και μετά το πράγμα χάλασε! Α...
-
Μ Η μεσαιωνική Αγγλία είναι μια από τις περιόδους της ιστορίας που με ενδιαφέρει πολύ. Οι πανίσχυροι βασιλιάδες, οι γενναίοι ιππότες και ...
-
Mετά την πτώση της Kωνσταντινούπολης η βυζαντινή αριστοκρατία βαθμιαία εξαφανίστηκε, καθώς πολλά μέλη της διέφυγαν στη Δύση και άλλα έχασα...