Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Οι Κοτζαμπάσηδες της Αρκαδίας

 H γνώση περί των φορέων ενός θεσμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατανόηση της φύσης και της λειτουργίας αυτού του ίδιου. Αν ληφθούν υπόψη η καταγωγή, η οικογενειακή δύναμη και τα αξιώματα που κατέλαβαν ορισμένοι προεστοί, τούτο μας βοηθάει να ερμηνεύσουμε στάσεις, συμπεριφορές, νοοτροπίες και αντιδράσεις τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Το Σιδηρούν Παράσημο, η ηθική αμοιβή των αγωνιστών του 1821 που απονεμήθηκε μετά την Επανάσταση στον Βασίλειο Κοσμόπουλο από τα Μαγούλιανα, ο οποίος είχε πολεμήσει υπό τις διαταγές του Κολοκοτρώνη.

Δεν προτιμήσαμε την απλή παράθεση ονομάτων των προεστών που αποδεδειγμένα διετέλεσαν κοινοτικοί άρχοντες, βεκίληδες ή μοραγιάνηδες. Η απομόνωσή τους από το μικρό τμήμα του κοινωνικού ιστού, το οποίο τους παρείχε ασφάλεια και δύναμη, ίσως δώσει παραμορφωτική εικόνα των πραγματικών τους διαστάσεων στο πολιτικό και κοινωνικό κάτοπτρο της εποχής τους. Τα άτομα τα οποία κατέκτησαν ή κληρονόμησαν πολιτική εξουσία στον κοινοτικό χώρο δρουν, σχεδόν πάντα, μέσα στα όρια της ανοχής που επιτρέπει η οικογενειακή συγκρότηση της συγκεκριμένης εποχής, και δεν σκέφτηκαν ποτέ να υπερβούν. Τούτο εξηγεί και το γεγονός ότι ενώ παρατηρούνται ενδοταξικές συγκρούσεις. συχνά σφοδρές και αιματηρές, εν τούτοις ο χώρος της οικογένειας παραμένει αδιατάρακτος. Εξάλλου, υπάρχουν άτομα που αποδεδειγμένα δεν κατέκτησαν κοινωνικά αξιώματα, όπως ο Κανέλλος Δεληγιάννης, κι όμως κανείς δεν διανοείται να τους θεωρήσει εκτός κοινοτικής ζωής.

Νικόλαος Σπηλιάδης, πρόκριτος και γραμματέας Εξωτερικών και Ναυτικού επί Καποδίστρια

Σε διάφορα σχετικά ιστορικά έργα γίνεται απλή αναφορά στις σημαντικότερες προυχοντικές οικογένειες. Τούτο οφείλεται είτε σε άγνοια του υπάρχοντος υλικού είτε σε αδυναμία παράθεσής του. Ο Μ.Β. Σακελαρίου έγραφε: ” Βεβαίως δεν δυνάμεθα να γνωρίζομεν, ουδέ, και αν εγνωρίζομεν, να παραθέσωμεν πάντα τα ονόματα αυτών”. Για το πρώτο χρειαζόταν οπωσδήποτε ενδελεχής έρευνα, ενώ για το δεύτερο υπάρχει δικαιολογία: η εργασία του Σακελλαρίου δεν αφορούσε αποκλειστικά την αυτοδιοίκηση. Δεν νομίζουμε πάλι ότι μόνο οι σημαντικότερες οικογένειες κάθε επαρχίας αξίζει να σκιαγραφηθούν. Κοντά σ’ αυτές δρουν και μικρότερες, αλλά και οι απλοί προεστοί των χωριών και κωμοπόλεων, οι οποίοι είναι φορείς δύναμης, έστω και μικρής ή περιορισμένης. Μεταξύ όλων αυτών δημιουργούνται ποικιλόμορφες σχέσεις συνεργασίας, αλληλεπιδράσεις και επικοινωνίες σε διάφορους τομείς (πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό κ. ά ), κι αν αγνοήσουμε τις σχέσεις αυτές και δείξουμε επιλεκτική διάθεση στην παρουσίαση των φορέων, θα έχουμε χάσει μια όχι απλώς χρήσιμη, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για επιτυχή ερμηνευτική προσπάθεια.

Οι πηγές για τη συγκρότηση γενεαλογικών δέντρων του πελοποννησιακού αρχοντολογίου είναι ανεπαρκείς. Δεν είναι πολλά ούτε πλούσια τα οικογενειακά αρχεία που σώθηκαν, γραπτές πηγές καταστράφηκαν σε πολεμικές και άλλες ανώμαλες καταστάσεις, το προϊδιοκτησιακό καθεστώς γαιοκτησίας δεν απαιτούσε τεκμηρίωση βάθους. Όλα αυτά συνέβαλαν στην έλλειψη οικογενειακής μνήμης πέρα από δύο το πολύ γενεές. Το μεγάλο κενό στην απώτερη οικογενειακή ιστορία έσπευσαν να καλύψουν οι επίγονοι: “Αυτοί άμα εξελέγοντο προεστώτες των επαρχιών, φρόντιζον να διατηρήσωσι την αρχή του προεστώτος εις την οικογένειά των , και εστερεώθησαν εις τας επαρχίας , και ωνομάζοντο άρχοντες και προύχοντες και άριστοι και ευγενείς, ενώ οι πλειότεροι κατήγοντο από γονείς ιδιώτας και δεν είχον τίποτε κοινόν με τους καλώς εννοούμενους αρίστους και ευγενείς…” (Σπηλιάδης, Α΄229).Είναι ευνόητο ότι τέτοιες φιλοτιμίες, που δυστυχώς παρέσυραν αρκετούς μελετητές στο παρελθόν, δεν μπορεί να έχουν θέση σ’ ένα επιστημονικό έργο. Αυτό που προέχει είναι η επισήμανση και αποδελτίωση των πηγών που προσφέρουν σχετικό υλικό (έγγραφα, απομνημονεύματα, έργα τοπικής ιστοριογραφίας) και τούτο επιχειρούμε παρακάτω αναφερόμενοι ειδικώς στους κοτζαμπάσηδες της Αρκαδίας.

Τριπολιτσά

Οι Τριπολιτσιώτες κυρ Κανέλλος Ταπεινός και κυρ Ανδρέας Μειζότερος (1613) πιθανότατα είναι δύο άρχοντες της πρώτης Τουρκοκρατίας. Κατά το ΙΗ΄ αιώνα δύο ήταν οι σημαντικότερες οικογένειες της Τριπολιτσάς που μοιράζονταν την τοπική πολιτική εξουσία και αντιμάχονταν συχνά: οι συγγενικές Κουγιά και Βάρβογλη.

Ειδήσεις για την οικογένεια Σουγιά έχουμε από το έτος 1737, όταν ο Τριπολιτσιώτης κυρ Δημητράκης Κουγιάς, προφανώς επίσημο πρόσωπο, έγραφε στον κτητορικό κώδικα της μονής Αιμυαλούς της Δημητσάνας να μνημονεύεται τ’ όνομά του και τ΄ όνομα του πατέρα του Ιωάννη. Από δικαιοπραξίες πληροφορούμαστε τα ονόματα των Θανάση (1784) και Γιώργη Κουγιά (1785), οι οποίοι ήταν ίσως αδέλφια ή και τέκνα του κυρ Δημητράκη. Λίγο πριν από τον Ιούνιο του 1758 δολοφονήθηκε ο προεστός της Τριπολιτσάς Πάνος Κουγιάς, ο οποίος είχε φορολογικές διαφορές με τον πανίσχυρο Χαλίλμπεη της Κορίνθου. Το 1764 θανατώθηκε από τους Τούρκους “ως φίλος του Ανανία” ο προεστός Κωνσταντίνος-Κωστούλος Κουγιάς με σκοπό την κατατρομοκράτηση του πληθυσμού. Τέκνα του : Μαρία, σύζυγος του δραγομάνου Ιωάννη Παλαμήδη και μητέρα του Ρήγα, η οποία μετά το θάνατο του άντρα της παντρεύτηκε το δραγομάνο Θεοδόσιο Μιχαλόπουλο. Νικηφόρος , μητρ. Αμυκλών και Τριπολιτζάς. Βασίλειος, κατά μία πηγή “μελλόνυμφος της θυγατρός του Ιωάννη Σαρμουκάση, Ελένης”. Σωτήρος, προεστός της Τριπολιτσάς, νεαρότερος του Νικηφόρου στην ηλικία, με πλούσια πολιτική δράση 60 ετών αλλά και οικτρό τέλος, αφού δολοφονήθηκε μετά την άλωση της Τριπολιτσάς από Έλληνα οπλαρχηγό. Πέθανε σε ηλικία 80-85 ετών.

Η οικογένεια Βάρβογλη κατάγεται, σύμφωνα με χειρόγραφες σημειώσεις απογόνων της, από τις Σέρρες της Μακεδονίας. Για τους γενάρχες της δεν έχουμε εξακριβωμένες πληροφορίες. Ο Δημ. Κ. Βαρδουνιώτης, αντλώντας μάλλον από την προφορική παράδοση, γράφει ότι στο στρατό του Μοροζίνι που εκδίωξε τους Τούρκους από την Πελοπόννησο (1684-1688) υπηρετούσε ως αξιωματικός ο Κωνσταντίνος Βάρβογλης και ο γιος του Αλέξανδρος, εκ των οποίων ο δεύτερος εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Τριπολιτσά . Τούτου γιος ήταν ο Νικολάκης, προεστός, και βεκίλης στην Κωνσταντινούπολη μετά το 1715 (+1729). Περισσότερες πληροφορίες έχουμε για τους εφεξής Βαρβογλάιους. Ανιψιός του Νικ. Βάρβογλη, ο Παναγιώτης (γενν. 1702), υπήρξε προεστός με μεγάλη δύναμη. Ανώνυμος βιογράφος του, προφανώς απόγονός του, τον αναφέρει ως γόνο έξοχης και εύπορης μακεδονικής οικογένειας, ο οποίος έκανε εμπόριο για πολλά χρόνια στην Οδησσό.

Από εκεί κατέβηκε στην Τριπολιτσά, όπου αναδείχθηκε προεστός. Απαγχονίστηκε το 1767 από τους Τούρκους. Ο γιος του Γεώργιος γεννήθηκε στην Τριπολιτσά το 1734 και, αφού εκπαιδεύτηκε στην πατρίδα του, αποδήμησε στις Σέρρες κοντά στους συγγενείς του κι από εκεί στη Ρωσία, όπου με το εμπόριο απέκτησε μεγάλη περιουσία. Όταν επέστρεψε στην Τριπολιτσά, έγινε προεστός της πόλης. Μετά την αποτυχούσα επανάσταση του1769 ανασκολοπίστηκε μαζί με το θείο του Άνθιμο, μητροπολίτη Τριπολιτσάς (1770), ο δε αδελφός του Αλέξανδρος “εκρεουργήθη” στη φυλακή. Η περιουσία τους δημεύθηκε και το σπίτι τους κατεδαφίστηκε. Μετά το θάνατο του Γεωργίου Βάρβογλη, η γυναίκα του Χριστίνα, κόρη του προεστού της Βυτίνας Μερκούρη, με το γιο της Γεώργιο, κατέφυγαν στο πατρικό της σπίτι. Ο Γεώργιος Βάρβογλης κατέγινε με εμπορικές και κυρίως οικονομικές επιχειρήσεις και με τη δύναμη που απέκτησε έγινε προεστός Τριπολιτσάς και βεκίλης. Έλαβε μέρος στην Επανάσταση του1821 μαζί με τα παιδιά του Σωτηράκη και Παναγιώτη (25.1.1799-1.4.1870), τα οποία απέκτησε από το γάμο του με την Άννα Αντωνοπούλου από τη λακωνική Κοτίτσα, ανιψιά του Σωτήρου Κουγιά.

Παναγιώτης Σέκερης

Σημαίνων προεστός στο β΄ ήμισυ του ΙΗ΄ αιώνα είναι ο πλούσιος Τριπολιτσιώτης Αναγνώστης Τούρτουλας. Πρώτη μνεία του ως προεστού γίνεται σε δικαιοπραξία του έτους 1788. Πέθανε στις 22.12.1799. Στην ίδια πόλη διετέλεσε προεστός ο Αντώνης Λουκάς (1799). Παλαιά οικογένεια προεστών ήταν οι Χρηστακόπουλοι, δεν έχουμε όμως πληροφορίες για παλαιότερα μέλη της. Ο Βασ. Χρηστακόπουλος ήταν πεθερός του Νικ. Ταμπακόπουλου, έγινε προεστός το 1821 και έδρασε πολιτικώς κατά τον αγώνα και μετέπειτα. Άγνωστο είναι αν υπήρξε προεστός ο Σέκερης, ίσως πατέρας των τριών αδελφών Σέκερη, ο οποίος δολοφονήθηκε από Τούρκο την 4η Απριλίου 1798. Ας σημειωθεί ότι σε δικαιοπραξία του έτους1814 αναφέρεται ο “μακαρίτης Κυριαζής κοτζάμπασης”. Προεστός του χωριού Αγιωργίτικα ήταν ο παπα-Βασίλειος Διαμαντόπουλος, τον οποίο διαδέχτηκε το 1810 ο γιος του Διαμαντής παπα-Βασιλείου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου στηρίχθηκε σε υλικό αντλημένο από τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο “Οι Κοτζαμπάσηδες της Πελοποννήσου κατά τη δεύτερη Τουρκοκρατία 1715-1821”, η οποία έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις “Ηρόδοτος”.

archive.org

cognoscoteam.gr

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Ένα μαρμάρινο τετράγωνο που απεικονίζει τη μυθολογική ιστορία του Actaeon, ο οποίος σκοτώθηκε από τα σκυλιά του, βρέθηκε στην αρχαία πόλη Prusias ad Hypium.

 

Ένας μαρμάρινος λίθος που απεικονίζει τη μυθολογική ιστορία του Actaeon (Akteon), ο οποίος σκοτώθηκε από τα σκυλιά του, βρέθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην αρχαία πόλη Prusias ad Hypium στην επαρχία Düzce στη βορειοδυτική Τουρκία.


Οι ανασκαφές της αρχαίας πόλης Prusias ad Hypium, που βρίσκεται στην πόλη Konuralp του Düzce, συνεχίζονται με την υποστήριξη του Δήμου Düzce.


Κατά τις ανασκαφές στο θέατρο της αρχαίας πόλης Prusias ad Hypium, αποκαλύφθηκε ένας μαρμάρινος ογκόλιθος διακοσμημένος με φυτικά μοτίβα, που απεικονίζει τον κυνηγό Ακταίον, ο οποίος σκοτώθηκε με τα σκυλιά της επειδή εξόργισε τη Θεά Άρτεμη.


Στο σκηνικό τμήμα του αρχαίου θεάτρου, που θεωρείται ότι ανήκει στη ρωμαϊκή περίοδο, αποκαλύφθηκαν ένθετοι μαρμάρινοι λίθοι και αρχιτεκτονικές μορφές.


Με τις ανασκαφές επιχειρείται να φωτιστεί η ιστορία της περιοχής, που ξεκίνησε τον 3ο αιώνα π.Χ.


Μαρμάρινο τετράγωνο που απεικονίζει τη σκηνή όπου ο Ακταίος ο κυνηγός σκοτώνεται από τα δικά του σκυλιά. Φωτογραφία: Δήμος Düzce

Ο πιο εντυπωσιακός από τους ογκόλιθους διακοσμημένους με φυτικά και μυθολογικά στοιχεία ήταν ο κυνηγός Actaeon, ο οποίος σκοτώθηκε με τα δικά του σκυλιά εξοργίζοντας τη θεά Άρτεμη στη μυθολογία. Το Actaeon, το οποίο έγινε αγνώριστο από τρία σκυλιά, βρίσκεται στην κορυφή του οικοπέδου και λαμβάνει χώρα διακοσμημένο με φυτικά διακοσμητικά. Άλλα αξιοσημείωτα ευρήματα είναι οι ογκόλιθοι ανωδομής που ανήκουν στο σκηνικό οικοδόμημα με μάσκες τραγωδίας, κωμωδίας και δράματος, παρόμοιες με αυτές που είχαν βρεθεί στον ίδιο χώρο παλαιότερα, και οι δομικοί λίθοι με φυτικές διακοσμήσεις.


Ο δήμαρχος της Ντούζτσε, Δρ. Faruk Özlü, δήλωσε ότι κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να αυξήσουν τις ανασκαφές σε 12 μήνες και οι εργασίες εκσκαφής και απομάκρυνσης πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή με την υποστήριξη κατασκευαστικού εξοπλισμού, εξοπλισμού και εργαζομένων.


Ο Özlü είπε επίσης, «Η ταχύτερη συνεχιζόμενη περιοχή ανασκαφών στην Τουρκία είναι το Antique Theatre Konuralp. Δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτές τις ανασκαφές γιατί η περιοχή έχει ιστορία εδώ. Μια ιστορία που ξεκινά από τον 3ο αιώνα π.Χ. έρχεται στο φως».


Εκτύπωση του Jean Mignon, The Transformation of Actaeon, με την καταδίωξη και τον θάνατό του να φαίνονται στο βάθος. Πηγή: Wikipedia

Hunter Actaeon

Ο Ακταίος ήταν ένας Θηβαίος ήρωας κυνηγός στην ελληνική μυθολογία. Γιος του ανήλικου θεού Αρισταίου και της Αυτόνοης (κόρης του Κάδμου, του ιδρυτή της Θήβας στη Βοιωτία). ήταν Βοιωτός ήρωας και κυνηγός. Σύμφωνα με τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου, ο Ακταίονας είδε κατά λάθος την Άρτεμη (θεά των άγριων ζώων, της βλάστησης και του τοκετού) ενώ έκανε μπάνιο στο όρος Κιθαιρώνα. για το λόγο αυτό, μετατράπηκε από αυτήν σε ελάφι και καταδιώχθηκε και σκοτώθηκε από τα δικά του 50 κυνηγόσκυλα.


Επειδή τα σκυλιά δεν αντιλαμβάνονται ότι κάνουν κομμάτια τον αφέντη τους, ουρλιάζουν αναζητώντας τον Actaeon. Έρχονται λοιπόν στη σπηλιά του Χείρωνα. Ο Χείρωνας φτιάχνει επίσης ένα άγαλμα του Actaeon για να ηρεμήσει τα σκυλιά.

arkeonews.net

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

RMS Oceanic [+1914]


Eθνικότητα :  Βρεταννική
Επιβατικό πλοίο
Τύπος :  υπερωκεάνιο 
Πρόωση :  ατμός 
Ημερομηνία κατασκευής :  1897 
Λεπτομέριες χωρητικότητα :  17274  κοχ διαστάσεις :  209 x 20,8 x 13,6
Υλικό :  ατσάλι κινητήρας :  2 x 4 κύλινδρο. ατμομηχανές τριπλής διαστολής , 15 λέβητες , διπλός άξονας, 2 βίδες ισχύς :  27000  ίπποι ταχύτητα :  21  κόμβοι 
Αιτία απώλειας :  προσάραξε (ναυάγησε) 
Αλλοι λόγοι :  ομίχλη 
Ημερομηνία απώλειας :  08/09 / 1914  
Θύματα :  0 για τους ανθρώπους 
Κατασκευαστής :  Harland & Wolff Ltd. , Μπέλφαστ 
Κινητήρας από :  Harland & Wolff Ltd. , Μπέλφαστ 
Ιδιοκτήτης :  White Star Line, Oceanic Steam Nav. Co., Ismay , Λίβερπουλ 






















Το RMS OCEANIC ήταν ένα υπερατλαντικό υπερωκεάνιο που ναυπηγήθηκε από την White Star Line και απέπλευσε στο παρθενικό του ταξίδι το 1899. 
Λίγο μετά το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου το 1914, το OCEANIC συμπεριλήφθηκε σε συμφωνία με το Admiralty, το οποίο έκανε ετήσια επιχορήγηση για τη συντήρηση οποιουδήποτε πλοίου υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούσε να κληθεί για ναυτικές εργασίες, σε περιόδους πολέμου.
 Έτσι, τέτοια πλοία κατασκευάστηκαν με συγκεκριμένες ναυτικές προδιαγραφές, έτσι ώστε, στην περίπτωση του OCEANIC , η κατασκευή του διευκόλυνε τη γρήγορη και εύκολη τοποθέτηση των πυροβόλων 4,7" που επρόκειτο να της δοθούν στη συνέχεια. Στις 25 Αυγούστου 1914, το νεοχαρακτηρισμένο HMS OCEANICαναχώρησε από το Σαουθάμπτον για τελευταία φορά, για να ξεκινήσει μια ναυτική υπηρεσία που επρόκειτο να διαρκέσει μόλις δύο εβδομάδες. 
Η δουλειά του OCEANIC ήταν να περιπολεί τα ύδατα από την ηπειρωτική χώρα της Βόρειας Σκωτίας έως τις Φερόες, ιδιαίτερα την περιοχή γύρω από το Σέτλαντ. 
Είχε την εξουσία να σταματήσει τα παραπλέοντα πλοία κατά την κρίση του καπετάνιου της και να ελέγχει τα φορτία και το προσωπικό για τυχόν πιθανές γερμανικές συνδέσεις. 
Οι πεζοναύτες επρόκειτο να εκτελούν αυτά τα καθήκοντα, αν και δίπλα στον πλοίαρχο του ναυτικού βρισκόταν επίσης ο Έμποροπλοίαρχος και πολλά από τα αρχικά του πληρώματα. 
Έτσι, το OCEANICκατευθύνεται απευθείας στο Scapa Flow στο Orkney, το πιο σημαντικό ναυτικό αγκυροβόλιο της Βρετανίας, με εύκολη πρόσβαση στη Βόρεια Θάλασσα και τον Ατλαντικό. 
Από εδώ προχώρησε βόρεια προς το Shetland ταξιδεύοντας συνεχώς σε μια τυπική διαδρομή ζιγκ-ζαγκ ως προφύλαξη έναντι της πιθανής στόχευσης από U-boat. 
Αυτός ο δύσκολος ελιγμός απαιτούσε εξαιρετικά ακριβή ναυσιπλοΐα, ειδικά με ένα τόσο μεγάλο σκάφος, και στην περίπτωση που φαίνεται ότι ήταν θλιβερή πλοήγηση και όχι εχθρικά υποβρύχια που επρόκειτο να είναι η καταστροφή του OCEANIC . 
Κάτω από καλύτερες συνθήκες, η καταστροφή μπορεί να μην συνέβη καθόλου, καθώς εκείνη τη στιγμή υπήρχε κάποια σύγχυση στη ναυσιπλοΐα, που παρεμποδίστηκε από την πυκνή ομίχλη. 
Την εποχή της καταστροφής, δεν θα ήταν καλή περίπτωση να δημοσιοποιηθεί το γεγονός, καθώς βρισκόταν στην αρχή του πολέμου με τη Γερμανία, και το θέμα αποσιωπήθηκε. 
Ένα παγκοσμίου φήμης πλοίο 1ης κατηγορίας σε άψογη επιχειρησιακή κατάσταση, χωρίς καμία εχθρική πίεση, στα ύδατα της χώρας, ενώ προχωρούσε σε ήρεμες θάλασσες, κατάφερε ακόμα, μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο από την έναρξη της παρθενικής του υπηρεσίας ως πλοίο του πολεμικού ναυτικού, να τρέξει μπροστά και «παρκάρουν ανίκανα» σε χαρτογραφημένο ύφαλο.
 Η αποκάλυψη μιας τέτοιας κατάφωρης ανικανότητας σε αυτό το πρώιμο στάδιο του πολέμου δεν θα έκανε τίποτα για το εθνικό ηθικό. Έχει αναφερθεί μια παράδοση εδώ και αιώνες ότι ο καπετάνιος ενός πλοίου, στη γενική διοίκηση, θα τιμούσε τη θέση του αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη για οποιαδήποτε καταστροφή ανεξάρτητα από την περίσταση. 
Αυτό δεν συνέβαινε με τον πλοίαρχο William Slayter, καθώς έσπευσε να επισημάνει στους εργοδότες του ότι μοιράστηκε την ευθύνη με τον Captain Smith, ο οποίος υποστήριξε ότι τεχνικά δεν είχε καμία διαταγή, πραγματική, προφορική ή γραπτή, και με απόλυτη εντολή ναυτικό, παρ' όλη την εμπειρία του από το πλοίο, επρόκειτο να βρει τον εαυτό του αλλά "έναν δοξασμένο άνθρωπο που κοιτάζει έξω". 
Στο στρατοδικείο, αμφότεροι οι καπετάνιοι αθωώθηκαν με τον πλοηγό και αποδιοπομπαίο τράγο Ντέιβι Μπλερ να επιπλήττεται για μια τεχνικότητα. Σε αντίθεση με το RMS Titanic και το RMS Lusitania, το OCEANIC δεν υπέφερε από μεγάλες απώλειες ζωών. κάθισε ίσια στον ύφαλο, «σχεδόν σαν στην αποβάθρα». 

Το ναυάγιο σήμερα

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2006 δώδεκα δύτες NACSAC πέρασαν μια εβδομάδα κατασκήνωσης στη Φούλα, καταδύοντας το Oceanic δύο φορές την ημέρα, από δύο κλαμπ RIB. Το ναυάγιο είναι πολύ ρηχό, καλυμμένο με φύκια και φαίνεται να παρασύρεται συνεχώς από ένα μεγάλο κύμα. Εύκολη πλοήγηση, καθώς το ναυάγιο διατηρεί το συνολικό του σχήμα, αν και έχει σπάσει πολύ τόσο από τις καταιγίδες όσο και από την ανατίναξη από τους επιβάτες. Είχε 15 τεράστιους λέβητες με διπλό άκρο, τα δοχεία είναι τόσο μεγάλα που δύο από εμάς κολυμπήσαμε στο μήκος τους φορώντας δίδυμα 10! Μια εξαιρετική κατάδυση, αν και παρά το γεγονός ότι είναι ρηχή, δεν είναι για τον αρχάριο. 

με πληροφορίες από wrecksite

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

4η Αυγούστου 1936 – Δικτατορία Ιωάννη Μεταξά

 Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή “Νεότερη Ελληνική Πολιτική Ιστορία 1750-1940, Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936-1940”, παραγωγής 1992.

το βίντεο εδώ

Φτωχοποίηση και κάποιες διαπιστώσεις...

Οκ... Και να το ήθελες να πεις κανά δυό καλές κουβέντες δεν σου βγαίνουν ρε αδερφέ... Από την δεύτερη τετραετία και μετά το πράγμα χάλασε! Α...