Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Γκάγκαροι και Μπουτσόβλαχοι!

 Ποιοι ήταν οι Γκάγκαροι Αθηναίοι; Tί σήμαινε η ονομασία και πώς βγήκε η φράση;

Αν κάποιος θέλει να περιγράψει την Αθήνα πριν ξεκινήσει το ελληνικό κράτος, δηλαδή πριν από το 1834, θα πρέπει να απαλλαγεί τελείως από τις σημερινές εικόνες και απλά να σκεφτεί πως είναι ένα μεγάλο χωριό.

Η Αθήνα είχε γύρω στους 2.000 κατοίκους και περίπου 400 σπίτια. Όλα ήταν όλα κάτω από την Aκρόπολη εκεί που σήμερα είναι η πλάκα και το Μοναστηράκι. Η υπόλοιπη περιοχή ήταν ακαλλιέργητα χωράφια και κακοτράχαλα υψώματα! Δρόμοι δεν υπήρχαν.

Οι κάτοικοι περπατούσαν μέσα από μονοπάτια και έπρεπε να βάζουν πέτρες για να βρουν τρόπο να γυρίσουν στα σπίτια τους, ακόμα και την ημέρα. Οι αθηναιογράφοι πιστεύουν ότι και γι΄ αυτό το λόγο, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να περπατήσουν και κάθονταν σπίτι.

Τα σπίτια ήταν χαμηλά χωρίς κάποια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ταυτότητα και οι πόρτες ήταν μικρές. Οι πιο εύποροι πίσω από τις πόρτες έβαζαν ένα χοντρό ξύλο για επιπλέον ασφάλεια. Όχι από κλέφτες αλλά από μεθυσμένους Τούρκους που μπορεί να ασκούσαν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα σε βάρος των ραγιάδων.

Γενικά πάντως η συμβίωση ήταν σε καλό επίπεδο και οι Τούρκοι αργότερα εγκατέλειψαν την πόλη με πίκρα και συγκίνηση.

Το ξύλο, με το οποίο ασφάλιζαν την πόρτα λεγόταν » Γκάγκαρος «. Επειδή αρχικά το ξύλο το έβαζαν οι πιο πλούσιοι, η φράση Γκάγκαρος, έγινε συνώνυμο της αρχοντικής τάξης.

Από κάποια περίοδο και μετά βέβαια, άρχισαν να βάζουν όλοι και έγινε συνώνυμο των Αθηναίων, δηλαδή αυτών που γεννήθηκαν στην πόλη. Έτσι λοιπόν Γκάγκαρος ήταν ο γηγενής Αθηναίος και όλοι άλλοι που ερχόντουσαν από την επαρχία ήταν οι «μπουτσόβλάχοι» ….

http://www.athinapοli.gr

το είδα εδώ

perfectreader.net

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Αθήνα 1910: Ο αστυνόμος που έτρεμαν οι ισχυροί της εποχής

 Οι περισσότεροι από αυτούς που ακούνε ότι στην πα­λιά Αθήνα υπήρχε αστυνομική βία και τραχύτητα σκέφτονται τον γνωστό Μπαϊρακτάρη, αυτόν που έτρεμαν οι κουτσαβάκηδες του Ψυρρή.

Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν τον διάδοχό του, τον επίσης περίφημο Μεσολογγίτη αστυνομικό διευθυντή Αθη­νών, τον Γιάννη Μαρούδα, τον φόβο και τον τρόμο των πάντων και όχι μό­νον των παραβατικών.

Ήταν ο αστυνόμος που έμεινε πα­ντελώς άγνωστος, γιατί ήταν κόντρα σ’ αυτό που σήμερα ονομάζουμε «σύ­στημα», το οποίο κυριολεκτικά τον έτρεμε και ακριβώς γι’ αυτό οι τότε εφημερίδες του συστήματος προσπα­θούσαν σε κάθε ευκαιρία να τον δια­σύρουν.

Όσο εκείνος τα ’βαζε με πολιτι­κούς, εισαγγελείς, δημοσιογράφους αλλά και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, οποιοδήποτε θεωρούσε ότι στεκόταν εμπόδιο στο έργο του ή παρανομού­σε εκμεταλλευόμενος τη θέση του και το αξίωμά του, τόσο το σύστη­μα αμυνόταν με τα γνωστά μέσα. Τα δημοσιεύματα ήταν καθημερινά και έκαναν λόγο για ειδεχθή, τρομακτι­κά και απαίσια αστυνομικά σκάνδαλα, κατακρίνοντας ως «απάνθρωπο» τον τρόπο λειτουργίας της αστυνομικής υπηρεσίας.

Ο μαυροπίνακας

Ο Γιάννης Μαρούδας δεν βιογρα­φήθηκε και δεν καταγράφηκε μέχρι σήμερα, αφού οι πάσης φύσεως αρ­χές και εξουσίες – το σάπιο, όπως θα λέγαμε και σήμερα, σύστημα – θέλη­σαν να ξεχάσουν τον ίδιο και τις μεθό­δους του, θέλησαν να θάψουν τη φή­μη ότι πήγαινε κόντρα στους ισχυρούς της εποχής καθώς και ότι είχε στα χέ­ρια του τον «μαυροπίνακα της Αριστο­κρατίας».

Ο Μαρούδας κλήθηκε ως αστυνομι­κός διευθυντής να προστατεύσει την πρωτεύουσα από τους δράστες ποικι­λώνυμων εγκλημάτων. Ήταν η εποχή που η αστυφιλία αύξανε ραγδαία τον πληθυσμό της Πόλης. Εγκαταστάθη­κε με κάθε επισημότητα στο Τμήμα Καταδίωξης, όπου τον θυμόντουσαν όλοι να συζητά θορυβωδώς, να χαρι­τολογεί με τους λωποδύτες και να εξι­χνιάζει τα πιο περίπλοκα εγκλήματα με τον δικό του τρόπο. Γιατί ο Μαρούδας είχε δικό του, λίαν αποτελεσμα­τικό αστυνομικό σύστημα ανάκρισης, σεβόμενος όμως κάθε μυστικό (που δεν ήταν ποινικά κολάσιμο).

Κάποια φορά, μια κυρία της καλής κοινωνίας είχε απολέσει ένα βαρύ­τιμο περιδέραιο, το οποίο φορούσε σχεδόν πάντα στις κοσμικές εκδηλώ­σεις. Σύντομα ο Μαρούδας ανακάλυ­ψε πως το περιδέραιο είχε δωρίσει η αριστοκρατική κυρία στον οδηγό της σε ανταπόδοση «υπηρεσιών» που της είχε προσφέρει. Ο σκληροτράχηλος αστυνομικός δεν αποκάλυψε την αλή­θεια στον σύζυγο, αφήνοντας το γε­γονός να περάσει… απαρατήρητο.

Τριγυρνούσε στους δρόμους της πό­λης, συνοδευόμενος από τον Τσούρκα και τον Πεπονούλια, τα δύο αχώριστα πρωτοπαλίκαρά του. Κατόπτευε, ερευνούσε, κατεύθυνε τα αστυνομι­κά όργανα. Είχε βέβαια και τις αδυ­ναμίες του. Χαριζόταν στους «φτωχοδιαβόλους», τους μικρολωποδύτες που έκλεβαν είδη για να επιβιώσουν. Οι επιτυχίες του ήταν άπειρες και δεν επέτρεπε σε κανέναν να αμφισβητή­σει το αστυνομικό του δαιμόνιο.

Είχε αλλόκοτες συνήθειες. Συνερ­γαζόταν με λωποδύτες και κακοποι­ούς και ήταν εκείνος που έκανε συ­νείδηση στην ελληνική κοινωνία πως ο εγκληματίας επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Γύρω από τον τό­πο κάθε εγκλήματος έβαζε κρυφούς αστυνομικούς να παρακολουθούν την κίνηση και αρκετές φορές επιβεβαιώ­θηκε η άποψή του.

Όταν ανέλαβε τη διεύθυνση, ο Μαρούδας φρόντισε να νοικιάσει κάποια χαμόσπιτα με αυλές, τα οποία μετέ­τρεψε σε «ανακριτήρια». Εκεί οδη­γούσε τους ύποπτους για διάφορα αδικήματα και τους ανέκρινε, έχο­ντας συμπαραστάτες τους δύο βοη­θούς του.

Τρόμαζε τους ισχυρούς

Έμποροι, δικηγόροι, χρηματιστές, γιατροί, αρχιτέκτονες, βιομήχανοι και πάσης φύσεως εκπρόσωποι της εξου­σίας τρομοκρατούνταν αν έπρεπε να περάσουν από την «αυλή» του Μαρού­δα. Αντίθετα με την τακτική που κρατούσε με τους μικροαπατεώνες, ταλαιπωρούσε αφά­νταστα τους ευκατάστατους πολίτες των Αθηνών που συλ­λάμβανε να παρανομούν.

Συνήθως με τη συμπεριφορά του έδειχνε άρνηση να υποτα­χθεί στις συνήθειες της επο­χής προς τους ισχυρούς… Πρωτοσέλιδο δημο­σίευμα στα τέλη του 1910 καταδίκαζε τη συνήθεια του Μαρού­δα να μην «υποκλίνε­ται εδαφιαίως οσά­κις εισέρχεται εις την αυλήν των Ανακτόρων», ενώ την ίδια εποχή δεχόταν σφοδρή επίθεση για­τί συμπεριφέρθηκε απρεπώς σε μεγαλοδημοσιογράφο, αλλά και στον υπουργό Εσωτερικών που τηλεφώνη­σε για να τον… συνετίσει.

Δεν έκανε πίσω

Οι αποκαλύψεις συνόδευαν η μία την άλλη «διά τας θηριωδίας του αστυνομικού βούρδουλα», τις οποί­ες πιστοποιούσαν ιατρικές εκθέσεις αλλά και «φρικιών ο κ. Υπουργός των Εσωτερικών». Ο Μαρούδας όμως δεν «κώλωνε»… Απτόητος, κάποια φορά δεν δίστασε για κάποια υπόθεση να μεταβεί στα Ανάκτορα και να ανακρί­νει τον αρχηγό του Πολιτικού Οίκου του Βασιλέως Στέφανο Στεφάνου ή κάποια άλλη φορά να ανακρίνει και τον μετέπειτα πρωθυπουργό Στέφανο Σκουλούδη.

Σε άλλη περίπτωση δεν δίστασε να ρίξει στα υγρά μπουντρούμια της Αστυνομικής Διεύθυνσης έναν πάμπλουτο έμπορο από τη Ρωσία, διότι διαμαρ­τυρήθηκε βλέποντας τα όργανα του Μαρούδα να προβαίνουν σε «άγριο και απάνθρωπο βουρδούλιασμα αιγοβοσκού». Οι εφημερίδες προσπά­θησαν να παρουσιάσουν τον εν λόγω αιγοβοσκό, και ουσιαστικά συνερ­γάτη του Ρώσου εμπόρου, ως εννιάχρονο παιδί που αντιμετωπίσθη­κε με βαρβαρότη­τα. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως όχι μόνον επρόκειτο για συνεργάτη του Ρώσου επιχειρηματία, αλλά και πως λάμβαναν χώρα παράνομες ει­σαγωγές και εξαγωγές που δεν φορολογούνταν από το ελληνικό κράτος. Έφυγε απ’ τη ζωή, σε βαθιά γεράματα τον Απρίλιο 1935 και αναμ­φίβολα καταγράφηκε ως ο άνθρωπος που «τρο­μοκράτησε τους ήρωες του εγκληματικού πάνθεου».

πηγή



Ανταλ

Ο Jim Al-Khalili και ο περίεργος κόσμος της κβαντικής βιολογίας

 

 

 

Έλενα Χατζηγιωργάκη.

 

Ουρές σχηματίστηκαν έξω απ’ το αμφιθέατρο της Τεχνόπολης (στα πλαίσια του Athens Science Festival) για να παρακολουθήσουν τη διάλεξη του Jim Al-Khalili με τίτλο: «Είναι η ζωή κβαντομηχανική; Η αναδυόμενη επιστήμη της κβαντικής βιολογίας». Ο Jim Al-Khalili είναι καθηγητής Κβαντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Surrey,  διευθυντής του Τμήματος Επικοινωνίας και Διάδοσης Επιστημονικών Θεμάτων προς το ευρύ κοινό, παρουσιαστής εκπομπών στο BBC καθώς και ένας από πιο διάσημους συγγραφείς εκλαϊκευμένης επιστήμης στον κόσμο του οποίου τα βιβλία έχουν μεταφραστεί σε 22 γλώσσες ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Τραυλός: «Σκουληκότρυπες, μαύρες τρύπες και χρονομηχανές» (2001), «Quantικά Παράδοξα» (2005), «Οι Δαίμονες της Φυσικής» (2014), καθώς και το καινούργιο του βιβλίο με τίτλο: «Ζωή στην κόψη – Η μυστηριώδης Κβαντική Βιολογία».

Η Κβαντική Βιολογία είναι ένας σχετικά καινούργιος κλάδος των θετικών επιστημών, ο οποίος όμως αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο σκεπτικισμό από την επιστημονική κοινότητα. Όμως τα ευρήματα των δύο τελευταίων ετών ωθούν όλο και περισσότερους επιστήμονες από τους χώρους της φυσικής, της χημείας και της βιολογίας να ασχοληθούν με αυτόν τον κλάδο. Η κβαντική μηχανική, μυστηριώδης από τη φύση της, μπορεί να περιγράψει την ανθρώπινη πραγματικότητα και να δώσει απαντήσεις σε αλλόκοτα φαινόμενα τα οποία οι άλλες επιστήμες αδυνατούν να εξηγήσουν.  Ο κβαντικός κόσμος εξετάζει φαινόμενα στον μικρόκοσμο της τάξης των νανοχιλιοστών, στον οποίο ανήκουν τα μόρια και τα άτομα καθώς και το DNA. Η κλασική φυσική δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις σε υποατομικό επίπεδο, συνεπώς η κβαντική μηχανική, που χρονολογείται απ’ το 1920, μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τα δομικά στοιχεία του έμβιου κόσμου μας, καθώς τις βαθύτερες δομές της ύλης στο σύμπαν.

Οι επιστήμονες από το χώρο της φυσικής χρησιμοποιούν την κβαντική μηχανική για να εξηγήσουν θεωρίες όπως αυτή της σκοτεινής ύλης στο σύμπαν. Κατασκεύασαν τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC – Large Hadron Collider) με τον οποίο, πράγματι, κατάφεραν να ανιχνεύσουν το μποζόνιο του Higgs, το θεμελιώδες σωματίδιο που δίνει μάζα στην ύλη και το επόμενο βήμα είναι να ανιχνεύσουν τα υπερσυμμετρικά σωματίδια. Στην κβαντική μηχανική συμβαίνουν περίεργα, ασυνήθιστα, κόντρα στη λογική φαινόμενα, όπως αυτό που απεικονίζεται από τον σκιέρ που «διασχίζει» ένα δέντρο με πολύ φυσικό τρόπο! Αυτή η σχηματική αναπαράσταση δείχνει ότι πολλά περίεργα πράγματα μπορούν να συμβαίνουν ταυτόχρονα.

 

 

Οι χημικοί επίσης έχουν χρησιμοποιήσει την κβαντική μηχανική ώστε να κατανοήσουν τις ιδιότητες των στοιχείων του περιοδικού πίνακα. Η ίδια η δομή, η ταξινόμηση των στοιχείων στον περιοδικό πίνακα βασίζεται στην κβαντική μηχανική. Οι βιολόγοι πάλι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την κβαντική μηχανική. Όμως εφόσον η κβαντική μηχανική εξηγεί φαινόμενα της οργανικής χημείας και η οργανική χημεία εξηγεί φαινόμενα της μοριακής βιολογίας (κυτταρική βιολογία, γενετική, γονιδιωματική), αναγωγικά προκύπτει πως η κβαντική μηχανική είναι θεμελιώδης στη βιολογία δίνοντας απαντήσεις για τη συμπεριφορά των μορίων του έμβιου κόσμου (ζωή) όπως το υδρογόνο, το οξυγόνο, ο άνθρακας και το νάτριο.

Η Κβαντική Βιολογία όμως είναι κάτι διαφορετικό. Δεν λέει ότι «πρέπει να περιγράψουμε τη ζωή επειδή όλα είναι φτιαγμένα από άτομα και τα άτομα είναι αντικείμενα της κβαντομηχανικής». Λέει κάτι διαφορετικό. Περί το 1940, ο Αυστριακός φυσικός Έρβιν Σρέντινγκερ (Erwin Schrödinger) έγραψε το περίφημο βιβλίο «Τι είναι η ζωή;» [«Τι είναι η ζωή; Πνεύμα και ύλη – Αυτοβιογραφικά σκαριφήματα, Εκδόσεις Τραυλός, 1995] βασισμένο σε μια σειρά διαλέξεων.

Ήταν ο πρώτος που διατύπωσε το ερώτημα: «Πόσο σημαντική είναι η Κβαντική Μηχανική στη ζωή;» Εννοούσε όμως όχι τη «συμβατική» συνεισφορά της κβαντομηχανικής στο υποατομικό επίπεδο, αλλά τα περίεργα φαινόμενα που αναπαρίστανται στην απεικόνιση με τον σκιέρ. Μήπως, μάλιστα, οτιδήποτε σημαντικό στη ζωή, οφείλεται ακριβώς στην κβαντική μηχανική; Τι είναι αυτό που δίνει ζωή σε ένα αντικείμενο; Όμως παρότι αυτοί οι προβληματισμοί οδηγούσαν στη γέννηση της Κβαντικής Βιολογίας, εγκαταλείφθηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Εκείνη την εποχή η πυρηνική φυσική καθώς και η μοριακή βιολογία έκαναν άλματα χωρίς την κβαντική μηχανική, συνεπώς δεν υπήρχε η ανάγκη για έναν νέο επιστημονικό κλάδο. Σημαντική ήταν επίσης και η συνεισφορά του Pascual Jordan ο οποίος ασχολήθηκε με το ερώτημα: «είναι η κβαντομηχανική απαραίτητη για την εξήγηση της ζωής;» Ιδεολογικά ήταν ένθερμος υποστηρικτής των ναζί και ένας από τους λόγους που εγκαταλείφθηκε τότε η Κβαντική Βιολογία για δεκαετίες ήταν ο συσχετισμός του Pascual Jordan με το ναζιστικό κόμμα.

Το 2011, με ένα άρθρο του Philip Ball στο επιστημονικό περιοδικό Nature, άρχισε η αναγέννηση της Κβαντικής Βιολογίας.

Ο Jim Al-Khalili άρχισε να ασχολείται με προβλήματα της βιολογίας, που ίσως χρειάζονταν την συμβολή της κβαντικής μηχανικής, πριν από είκοσι χρόνια. Το 1997, ένας μοριακός βιολόγος, συνάδερφος του Jim Al-Khalili στο Πανεπιστήμιο Surrey, o Johnjoe McFadden, έκανε ένα σεμινάριο στο Τμήμα της Φυσικής μιλώντας για προσαρμοστικές μεταλλάξεις (adaptive mutationsπροσπαθώντας να εξηγήσει γιατί ορισμένα βακτήρια ακολουθούν μια συγκεκριμένη κατεύθυνση μεταλλάξεων. Είναι σαν να μπορούν να προβλέψουν ποια μετάλλαξη θα είναι η ευνοημένη και ακολουθούν αυτήν την κατεύθυνση, ενώ στην πραγματικότητα οι μεταλλάξεις πρέπει να γίνονται τυχαία. Σε αυτό το πρόβλημα ο Johnjoe McFadden πρότεινε ότι μπορεί να υπάρχει μια κβαντομηχανική εξήγηση. Η ιδέα αυτή απορρίφθηκε ως τρελή από την πλειοψηφία των επιστημόνων, αλλά για τον Jim Al-Khalili ήταν η έναρξη μιας συνεργασίας με τον Johnjoe McFadden. Έκτοτε υπήρξε έντονη αντιπαράθεση αλλά και πειραματικά αποτελέσματα που οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι κάποια φαινόμενα της βιολογίας μπορούν να εξηγηθούν μόνο με την κβαντική μηχανική, μόνο με τις περίεργες ιδιότητες που αποδίδονται στα σωματίδια στην κβαντική μηχανική.

Είναι αναγκαίο λοιπόν να αναφερθούν μερικά πειραματικά αποτελέσματα καθώς και η περίεργη κβαντική εξήγησή τους. Ένα ηλεκτρόνιο είναι παγιδευμένο σε έναν περιορισμένο χώρο και παρότι κανονικά δεν πρέπει να μπορεί να διαπεράσει ένα ενεργειακό φράγμα, η σκιά του φαίνεται να διαπερνά το φράγμα, δίνοντας την εικόνα ενός σωματιδίου-φάντασμα. Στη βιολογία τα ένζυμα λειτουργούν σαν κυτταρικοί καταλύτες: έχουν την ιδιότητα να επιταχύνουν πολύπλοκες διαδικασίες. Για να δράσουν σαν καταλύτες θα πρέπει να μεταφέρουν με μεγάλη ταχύτητα στοιχειώδη σωματίδια μέσα σε ένα κύτταρο και ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι μέσω κβαντικών τούνελ. Αυτή ήταν η πρώτη επιβεβαιωμένη ένδειξη ότι εκπληκτικά κβαντικά φαινόμενα συμβαίνουν εντός των κυττάρων έμβιων οργανισμών! Το αμέσως επόμενο ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο μπορούν να ανιχνευθούν κβαντικά τούνελ στο DNA και ειδικά στις μεταλλάξεις. Μπορεί λοιπόν η κβαντική μηχανική να βοηθήσει στις μεταλλάξεις και συνεπώς επέμβει στην εξέλιξη που μέχρι τώρα θεωρείται μια τυχαία διαδικασία;

Άλλο ένα παράδειγμα είναι η όσφρηση. Στη μύτη υπάρχουν υποδοχείς μορίων και ένα μόριο μπορεί να χωρέσει σε έναν τέτοιο υποδοχέα αν έχει το κατάλληλο μέγεθος και μόνο τότε στέλνει σήμα στον εγκέφαλο ότι πρόκειται για μια ορισμένη μυρωδιά (shape theory). Πρόσφατα όμως, ανακαλύφθηκε ότι μόρια διαφορετικού μεγέθους έχουν διαφορετική μυρωδιά. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί με μια νέα θεωρία που εξετάζει τη συχνότητα δόνησης των συγκεκριμένων μορίων και η συχνότητα των δονήσεων είναι μέρος της κβαντικής μηχανικής, συνεπώς η κβαντική μηχανική μπορεί τελικά να εξηγήσει τον μηχανισμό της όσφρησης.

Άλλο ένα παράδειγμα είναι ο σκιέρ και η φωτοσύνθεση! Η απεικόνιση μας δείχνει ότι ο σκιέρ είναι καλά παρότι έχει διασχίσει ένα δέντρο και το δέντρο φυσικά βρίσκεται στη θέση του, δηλαδή περίεργα φαινόμενα συμβαίνουν ταυτόχρονα. Στην πυρηνική φυσική ο πυρήνας του μόλυβδου 186 βρίσκεται ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σχήματα: σφαιρικό, πεπλατυσμένο και ωοειδές. Στην κβαντική μηχανική αυτό το φαινόμενο εξηγείται με την αρχή της υπέρθεσης. Η αρχή της υπέρθεσης έχει εφαρμογή στη φωτοσύνθεση. Κατά τη φωτοσύνθεση όταν ένα φωτόνιο προσκρούει σε ένα μόριο χλωροφύλλης θα πρέπει να μετασχηματίσει τη φωτεινή ενέργεια σε χημική για τη δημιουργία βιομάζας. Η συμπεριφορά του φωτονίου είναι όμοια με τη συμπεριφορά του σκιέρ. Δείχνει να ακολουθεί όλες τις δυνατές διαδρομές μέχρι να φτάσει στο μόριο της χλωροφύλλης.

Το τελευταίο και πιο τρελό παράδειγμα είναι η μυστηριώδης αίσθηση πλοήγησης του ευρωπαϊκού κοκκινολαίμη. Έχει εντός του μια χημική πυξίδα που του επιτρέπει να ανιχνεύει το μαγνητικό πεδίο της γης και συνεπώς μπορεί να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαδρομή αποδημίας. Αυτή η ικανότητα είναι γνωστή ως μαγνητοαντίληψη. Το μαγνητικό πεδίο της γης είναι ασθενές για την αντιληπτική ικανότητα του κοκκινολαίμη και δεν μπορεί να επηρεάσει τις χημικές αντιδράσεις στο σώμα του πτηνού. Η μοναδική θεωρία που δείχνει να μπορεί να εξηγήσει τη μαγνητοαντίληψη χρησιμοποιεί της αρχές της κβαντομηχανικής και συγκεκριμένα την κβαντική διεμπλοκή: Δύο απομακρυσμένα ωστόσο διεμπλεκόμενα σωματίδια λέγεται ότι είναι μη τοπικά συνδεδεμένα επειδή αποτελούν μέρη της ίδιας κβαντικής κατάστασης, ή αλλιώς, σωματίδια τα οποία βρίσκονταν αρχικά κοντά αλλά αργότερα βρέθηκαν στα δύο άκρα του σύμπαντος μπορούν, τουλάχιστον θεωρητικά, να παραμείνουν συνδεδεμένα. Γνωρίζουμε ότι η χημική πυξίδα του πτηνού πυροδοτείται από το φως. Στον αμφιβληστροειδής του πτηνού υπάρχει ένα μόριο με δύο ηλεκτρόνια. Τα δύο αυτά ηλεκτρόνια είναι πολύ ευαίσθητα στο μαγνητικό πεδίο της γης ακριβώς επειδή είναι διεμπλεκόμενα. Μόνο αν είναι διεμπλεκόμενα μπορούν να είναι ευαίσθητα στο μαγνητικό πεδίο της γης και να μπορέσουν έτσι να λειτουργήσουν τη χημική πυξίδα του πτηνού κατά την αποδημία. Δεν είναι σίγουρο ότι αυτή είναι η εξήγηση, αλλά είναι η μόνη εξήγηση που έχουμε προς το παρόν.

Από τα παραπάνω παραδείγματα προκύπτει ότι ορισμένα βιολογικά φαινόμενα μπορούν να εξηγηθούν μόνο με την κβαντική μηχανική. Η Κβαντική Βιολογία είναι ένας σχετικά καινούργιος κλάδος γι’ αυτό και υπάρχει αρκετός σκεπτικισμός. Οι βιολόγοι λένε ότι η κβαντική μηχανική είναι τρέλα. Οι φυσικοί προφανώς την υπερασπίζονται σαν θεωρία και οι χημικοί βρίσκονται κάπου στη μέση. Όμως η προσωπική εκτίμηση του Jim Al-Khalili υπερασπίζεται ένθερμα την Κβαντική Βιολογία. Οι κανόνες της Κβαντικής Βιολογίας είναι τέτοιοι που μπορούν να εξηγήσουν φαινόμενα που έως τώρα ήταν αδιανόητο να εξηγηθούν. Αν η ζωή μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανόνες της κβαντικής μηχανικής προς όφελός της, είναι βέβαιο ότι σε τόσα χρόνια εξέλιξης θα τους χρησιμοποιούσε. Όπως επίσης είναι βέβαιο ότι η Κβαντική Βιολογία είναι ένας καινούργιος επιστημονικός κλάδος με πάρα πολλά ερευνητικά πεδία που προσελκύουν όλο και περισσότερους επιστήμονες και ερευνητές. Οι Jim Al-Khalili & Johnjoe McFadden είναι οι πρώτοι που τόλμησαν να γράψουν ένα βιβλίο για τις «τρελές» θεωρίες της Κβαντικής Βιολογίας που ίσως τελικά να μπορέσουν να εξηγήσουν τα μυστήρια της ζωής!

 

Jim Al-Khalili, «Ζωή στην κόψη – Η μυστηριώδης Κβαντική Βιολογία», Τραυλός

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Σκέψεις περί της εν Ελλάδι βιομηχανίας. Σκαλτσούνης, Ιωάννης [1821-1905]


 Κάτοχος πρωτότυπου (έντυπου) τεκμήριου: Κεντρική Βιβλιοθήκη Α.Π.Θ. - Δωρεά Καλλιγά, Δωρητής: Π. Καλλιγάς

Το link εδώ


Η 1η Ελληνική φαρμακοποιία και συνταγές φαρμάκων

Ο Διονύσιος Πύρρος ο Θεσσαλός, σπούδασε ιατρική στη Παβία για 7 χρόνια. Ήταν αρχιμανδρίτης και ιεροδιδάσκαλος. Το 1818 στη Κωνσταντινούπολή, εξέδωσε την 1η Φαρμακοποιία στα Ελληνικά. Όταν ξεκίνησε η Ελληνική επανάσταση βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη εξασκώντας την ιατρική και διέφυγε ειδοποιούμενος από κάποιον Τούρκο που είχε θεραπεύσει. Στον Άθωνα η κοινότητα του Αγ. Όρους τον προστάζει να φτιάξει πυρίτιδα σύμφωνα με την Φαρμακοποιία του… Ας δούμε μερικές από τις συνταγές του στη γενική φαρμακοποιία: Λαύδανον Μέθοδος κατασκευής: Επάρε κανέλλαν καλήν δράμια 1, καρυόφυλλα (μοσκοκάρφια) δράμια 1, τα δύο καλώς κοπανισμένα. Κρασί καλόν και άσπρον δρ. 100. Αφιόνι (όπιον) καθαρόν δρ. 16, κρόκον καλόν δρ. 1, ανακατώνουν τα πάντα καλώς, έως συ να αναλύσει το όπίον, έπειτα βάλε το μίγμα τούτο εις εν αγγείον υάλινον καλώς κεκλεισμένο, και άφεστο να μείνει εις τον ήλιον ή εις θέρμη σακήν δια οκτώ ημέρας. Μετά ταύτας σφραγίσας αυτό δια ποταπού χόρτου, φύλαξον δια την χρεία σου. Είναι ναρκωτικόν, υπνωτικόν και ανώδυνον. Εις διάρροια, δυσεντερίαν, εις βήχαν παντός είδους, εις φθίσιν γαστρικών και εντερικών, εις την αυπνίαν, εις όλους σχεδόν τους πόνους του σώματος, ακόμη και εις εκείνα τα πάθη εις τα οποία ωφελεί το οποίον, εξωτερικής εις τας βρωμεράς πληγάς, εις τα δαγκάματα των μελισσών, σκορπιών κλπ. Δόσις: Εις τα βρέφη από δύο, έως πέντε φάγματα (κόμπους) εις τους προβεβηκότος δίδεται από πέντε έως δέκα δις ή τρις την ημέραν με το νερόν ή με άλλο ρευστόν θερμόν ή και ψυχρόν. Ασβεστόνερον Μέθοδος κατασκευής: Χύσον εις μια ποσότητα εκατόν δράμια από άσβεστον νερόν καθαρόν οκάδες οκτώ. Ανακάτωσον καλώς, δια να γένη ένα τι ως γάλα άσβεστου, το οποίον άφησον να κατασταλάξει, έπειτα σφράγισον δια ποταπού χόρτου και μετά ταύτα φύλαξον αυτό εις υάλινα αγγεία γεμάτα, καλώς κεκλεισμένα και άνω κάτω βαλμένα. Μεταχειρσίς (έσωθεν): Εις τον αναγουλασμόν, εις τους σπασμούς, εις την καρδιαλγίαν, εις τας διάρροιας, εις τον λόξυγκαν, εις το πολύ οξύ του στομάχου, εις την λιθίασιν (πέτραν), εις την άμμον, εις τας εξωτερικάς πληγάς του σώματος, εις τους φαρμακωμένους από αρσενικόν, (έξωθεν) εις τας δυσώδεις και ανίατους πληγάς των μελών, ενωμένον με το λευκόν του ωού, με το έλαιον και γενόμενον ως αλοιφή, θέτεται εις τα κεκαυμένα μέρη του σώματος. Δόσις: Από πενήντα έως 200 δράμια καθ’ όλην την ημέραν ή και πλέον τι. Πνεύμα πολυαρωματικόν: Επάρε από τας κορυφάς των ακόλουθων χόρτων χλωρών δηλ. αψινθέας, ελισφάκου, της λεβάντας, μεγιοράνας, δενδρολίβανου, υσσώπου, απήγανου, μελισσόχορτου, θυμού, βασιλικού, οργάνου, και ιπερικού εις λεπτά κεκομένας ανά δράμια 8, πνεύμα του οίνου δρ. 400, ύδωρ καθαρόν δρ 100, άφες αυτά εις ανάλυσιν δια 24 ώρας έπειτα λαμπικάρισον δια θερμού λουτρού του ύδατος, έως ου να εξέλθουν τριακόσια δράμια του πνευματώδους τούτου υγρού. Μεταχ.: Έξωθεν, εις τα κτυπήματα, ψυχρά πρίσματα, εις πόνους των μελών και εις την κεφαλαλγίαν. Έσωθεν, εις αχωνευσίαν, αδυναμίαν, ανορεξίαν, παραλυσίαν και ατονίαν των μελών. Δόσις: Έσωθεν, από 12 στάγματα έως 1 δρ. Απόβρασμα της Αψινθέας: Βάλε εις εν αγγείον αψινθέας ξηράν δρ 100, χύσον και νερόν ψυχρόν δρ 600, ζέστανε το όλον, έως ου να βράσει δια δύο ώρας. Έπειτα στράγγισον τούτο από εν στραγγιστή ρ ων και πάλι ξαναστράγγισον, και το λείψανον βρεμμένον με νέον νερόν στράγγισον εις εν αγγείον. Μετά ταύτα ένωσον τα νερά, και βράσον αυτά, έως ου να πήξωσι. Μεταχ. Εις ταρακτικάς θερμάς, εις αδυναμίαν του στομάχου. Δόσις: Από εν δρ έως δύο. Χυλός των καρπών της κουφοξυλιάς: Κοπάνισον τας ωρίμους βάκχας της κουφοξυλιάς, έκβαλε τον χυλόν αυτών δια τινός πιεστηρίου, βράσε τον τόσον, έως ου να έλθει εις πήξιν μέλιτος τινές των φαρμακοποιών προσθέτουν εις αυτόν και ζάκχαριν καλήν δρ. 12 εις κάθε 100 δρ του χυλού. Μεταχ. Έσωθεν εις ρευματικάς θερμάς και ανθρακικάς εις των υδρωπεκίαν και εις άλλα πάθη. Πηκτή του Ελαφοκέρατος: Βράσε εις τρεις οκάδες νερόν της βρύσης ελαφοκέρατον καλώς ξημένον και κοπανισμένον δρ. 100 έως ου και ψυχρανθέν εν μέρος αυτού να πήξει. Στράγγισον το υγρόν αυτό, προσθές και ζάκχαριν καλήν δρ. 100 και ούτης άφες να ψυχρανθεί και να πήξει. Μεταχ. Εις τον διαβήτην, εις την υδρωπεκίαν, εις την βρώμικα, εις πληγάς και εις συντριμμένα κόκαλα. Δόσις: Από 4δρ έως εν πολλάκις την ημέρα. Ροδόμελον: Βράσε πολλάκις πέταλα των ερυθρών ρόδων δρ 8 εις νερόν κοινόν δρ εξήντα πέντε. Ένωσον τα κογχλάσματα ταύτα, πρόσθεσον και μέλι καθαρόν, και ούτως εξάτμισον κατά την τέχνην, έως ου να έλθει εις πήξιν εκχυλίσματος. Μεταχ.: έσωθεν, δια να καθαρίσει τας πληγάς του στόματος και των αμυγδαλοειδών αδένων του λαιμού εις είδος γαργάρας. Ελαιόλαδον: Αλεσον τας ωρίμους ελαίας εις τίνα μύλον προς ορθάς κείμενον εις άλλην πέτραν οριζόντιον. Βάλε την μάζα αυτήν εις τινά σάκκον, και θλίψας αυτόν δια τινός δυνατού πιεστηρίου, σύναξον το εξερχόμενον έλαιον εις αγγεία αρμόδια. Μεταχ. Έσωθεν: Εις δυσκοιλιότητα, εις πόνους ρευματικούς, εις σκώλικας, εις τον τέτανον, εις τρίσμον και φλόγωσιν των νεφρών και εις τους φαρμακωμένους. Όξος Δυνατόν: Επάρε μια αρκετήν ποσότητα κοινού όξους και λευκούς και άφες την να μείνει δια τινά καιρόν εις ψυχρότατον τόπον, έως ου να παγώσει, σύναξον, τους σχηματιζόμενους κρυστάλλους και το επίλοιπον ον όξος καθαρόν, φύλαξον εις αγγεία υάλινα καλώς κεκλεισμένα. Μεταχ.: Διαλυμένον εις το ζακχαρώδες νερόν, εις τας θέρμας και πάθη σθενικής διαθέσεως, εις προερχόμενα πάθη από το όπιον ή απ’ άλλας ναρκωτικάς ύλας. Έξωθεν: Δια να οσφραίνεται εις τας λιποθυμίας, συγκοπήν και πολύ ύπνιαν, εις είδος αχνίσματος, εις μερικούς σθενικούς μετεωρισμούς, εις τα πρίσματα, κτυπήματα, διαλυμένον εις το νερόν γίνεται κλυστήρια δια τας μήτρας των γυναικών εις την λευκορροίαν κα μηνορραγίαν. Εις είδος κλυστήρος, εις τας αιμορραγίας και εις το χαμήλωμα του ορθεντέρου και εις άλλα πάθη σθενικά. Δόσις: Από 8 δρ έως 50 ενωμένον με τετραπλούν του αυτού βάρους από νερόν ζακχαρώδες ή μελώδες έως 12 ώρας. Όξος θερμοξυδωμένον: Λαμπικάρισον καλά με καμμίαν στόρταν υάλινον και καλήν, κείμενην εις λουτρόν της άμμου, δυνατόν όξος του χαλκού, ξαναλαμπικάρισον αυτό και φύλαξαι το εις αγγεία κρυστάλλινα καλώς κλεισμένα. Μεταχ. Έξωθεν δια όσφρησιν εις λιποθυμίας, εις την συγκοπήν, εις την μέθην, εις την μελαγχολίαν, έως αχνός εις τα κτυπήματα, συντρίμματα, γάγγραιναν και πληγάς των οστέων. Έσωθεν εις νευρικάς θέρμας και εις κιτρινάδαν. Σκόνη καθαρτική των οδόντων: Επάρε κίναν καλήν δρ 16, κοράλλια κόκκινα δρ. 3, κανέλλαν, μύρραν και άνθη τρυγίου από 1 δρ., κοπάνισον καθέν τούτων καλώς και κοσκινί-σου και ούτω μεταχειρίσου. Άλλος τρόπος: Επάρε σκόνην της κίνας δρ. 8, της κανέλλας δρ 1 και έλαιον των καρυοφύλλων σταγ. 15 και ενώσας έχε δια την χρειάν σου. Οι φαρμακοποιοί της εποχής είχαν ταυτόχρονα και χημικές γνώσεις. Ο Πύρρος κλείνοντας το βιβλίο του με τελευταίο κεφάλαιο τη «χυμική οικονομική» περιέχει πληροφορίες για τις μεθόδου κατασκευής σαπουνιού, πράσινου του χαλκού μέχρι και μπαρουτιού.. Πυρίτης κόνις, ή παρούτι: Επάρε νίτρου καθαρού και ξηρού μέρη εβδομήκοντα έξι (76), θείου καθαρού μέρη 9 και δεκαπέντε μέρη (15) κάρβουνου των κώνων της Ιτέας ή λεπτοκαρέας ή της λευκής, καλώς κεκαυμένων μέσα. Εις λάκκους και υπόγειους τόπους, κοπάνισον πρώτον χωριστά τα είδη, έπειτα ενώσας ξανακοπάνισον ομού αυτά δια δέκα ή δώδεκα ώρας εις παστρικόν ξύλινον γουδίον με γουδοχέρι ξύλινον πρόσθετων και ολίγον νερόν καθαρόν, έως ότου να μειχθεί πολλά καλά η ύλη και κοπανισθεί, και αφού εξαλειφθεί η υγρασία αυτή και η ύλη πλέον δεν βάψει τους δακτύλους ευκόλως και τα πανιά, κοκκίνισε την δια πολλών κόσκινων, πυκνών ή αραιών κατά τας τρύπας, ξηράνον την κονιν ταύτην εις το ήλιον, τρίψε την και πάλι κοσκίνισε την. Έπειτα δια να ομαλύνεις τας εσωχάς και τας εξωχάς ταύτης, την βάνεις εις εν βαρέλιον κεκλεισμένον κατά τα δύο άκρα και με τον ένα άξονα επιστηριζόμενον επάνω εις δυο υποστηρίγματα και την κινείς συνεχώς, έως ου να στρογγυλευθεί καλά και να μη βάψει πλέον τας χείρας. Μετά ταύτα κοσκίνισον αυτήν δια διαφόρων πάλιν κόσκινων και φύλαξε την εις αρμόδια άνυγρα αγγεία καλώς κεκλεισμένα δια την χρειάν σου. Η κόνις αυτή ξηρά ους, ανάπτει ευθύς με κάθε σπινθήρα δηλ. του πυρός και του ηλίου. Ο Πύρρος ο Θετταλός το 1831 συγγράφει το « Έγκόλπιον των Ιατρών» το οποίο περιλαμβάνει πολλές και χρήσιμες συνταγές για όλες τις παθήσεις. Ο αριθμός αυτών των συνταγών φτάνει τις 1200 και άνω… Αλοιφή των ρόδων: Επάρε Βουτύρων νωπών δρ. 16 και διαλύσου αυτο δια του πυρός ή του ηλίου με ροδόσταγμα δρ 50, σφράγισον το νερόν αυτό και εις το βούτυρον προσθές κηρίον καθαρόν και διαλυμένον δρ 3, κατασταλτικόν κόκκινον (μερκούρια) εις λεπτήν σκόνην δρ. 1, καμφορά δρ 1, ανακάτωσον και κάμε αλοιφή κατα την τέχνην. Μεταχ. Εις πληγάς των ομμάτων και εις εξωτερικάς αιμορροΐδας, εις γονόρροιαν ψευδήν, εις γαλλικάς πληγάς, εις σκάσιμον και τραχύτητα των μελών, εις ηπατικά στίγματα, εις έρπητας, και εις κασίδας των ανδρών και γυναικών. Αλοιφή της Αλθαίας: Επάρε ρίζας της Αλθαίας (δενδρομολοχας) δρ 150, σπόρους του τρίφυλλου δρ 60, λινόσπερμα δρ. 60. Κοπάνισον το όλον και βράσε το με νερόν αρκετόν, σφράγισον, προσθες έπειτα και βούτυρον καλόν δρ 400 και ξανάβρασε το αρκετά, ρητινών δρ. 36, τρεμεντίαν δρ. 16, ανακάτωσον εις το πυρ έως συ να έλθει εις μέτριαν πήξιν. Μεταχ.: Εις πονεμένα μέλη του σώματος, εις τον νεφρίτην κλπ. Αλοιφή καθαρτική: Ηπάρε τρεμεντίναν καλήν δρ. 16, ένα ώχρον του ωου, μέλι, καλόν δρ. 8, μύρραν και αλόην εις κόνην λεπτήν ανά δρ. εν ένωσον το όλον, και κάμε αλοιφήν κατά την τέχνην. Μεταχ. Εις απλάς πληγάς, εις καυσίματα, εις γαλλικάς πληγάς, εις εσωτερικούς φλογώσεις, εις κυκεώνα και εις άνθρακα. Αλοιφή δια τα καυσίματα: Επάρε δευτέρας φλοίας και νωπά φύλλα της κουφοξυλαίας ανα δρ. 32. Κοπάνισον και βράσε τα με λινελαιον δρ. 200, έως ου τα υδατώδη μέρη του χόρτου να εξατμισθώσι και στράγγισον, έπειτα χύσε ολίγον κατ’ ολίγον αναλυμένον κηρίον λευκόν δρ. 50, ανακάτωσον με ξύλινην σπάθην εως ου να έλθει εις πήζιν αλοιφής και φύλαξον. Αλοιφή δια ψώραν: Επάρε αλοιφήν του οξυλαπάτου δρ. 16, ελλέβορον (σκάρφην) λευκόν δρ. 2, σκόνην θείου δρ. 4, έλαιον του δενδρολίβανου στάγματα 10. Ένωσον με ολίγον βούτυρον νωπόν και κάμε αλοιφήν κατά την τέχνην. Αλοιφή ανθελμιντικη: Επάρε δαψνελαιον δρ. 8, χολήν του βοός δρ. 1, αλόην δρ. 1, σκόνην κολοκυνθίδος (κολοκύθα της Αραβίας) κόκκους 30, έλαιον των καρυοψύλλων στάγματα 30. Ενωσον το όλον και καμε αλοιφήν κατά την τέχνην. Βάλσαμον δια πληγάς Επάρε χλωρά φύλλα των πεντανεύρων, του χιλιόφυλλου αν’ απλοχ. 4, άνθη του λευκού κρίνου, του υπερίκου, του φλόμου αν’ απλοχ. 2. Κόψον αυτά εις λεπτά και ένωσον, έπειτα θες άπαντα εις τι χονδρόν αγγείον υάλινον με καλόν πνεύμα του οίνου δρ. 300, να μεινώσίν εις τον ήλιον, ή εις ζεστήν στάκτην δια 10 ή 20 ημέρας, μετά ταύτα, όταν θέλεις, στράγγισον ολίγον από τό και μεταχειρίσου δια την χρειάν σου. Μεταχ. Εις γαλλικόν όρχιν, εις πληγάς ξηράς και βρωμεράς. Βερνίκαι: Υπερασπίζωνταί τα σώματα και τα κατασταίνωσι λαμπρά και ωραία. Βερνίκη λευκή με πνεύμα: Επαρε κόμμι του κέδρου δρ. 1, τρεμεντίναν λευκήν και καθαρήν δρ. 50 και πνεύμα του οίνου δρ. 200. Κοπάνισον τον κέδρο και ανάλυσε την εις το πνεύμα του οίνου. Έπειτα πρόσθεc την τρεμεντίναν και ανακάτωσον καλώς και ούτως άφες να καθαρισθεί το υγρόν, ύστερον σφράγισον και φύλαξον. Βερνίκη λευκή με μαστίχην Επάρε πνεύμα του οίνου δρ. 200, μαστίχην καθαράν δρ. 16, κόμμι του κέδρου δρ. 50, κόμμι ελέμι δρ. 8, τρεμεντίναν καλήν δρ. 32. Διάλυσον τα κομμία εις το πνεύμα του οίνου, άφες να κατακαθίσει η ύλη, σφράγισον και προσθέσας την ρητίνην μεταχειρίσου. Η βερνίκη αυτή αφ’ ου ξηρανθή, εμπόρει να στιλβωθεί με την κισσίριν, κάμνει την ελαφρόπετραν λεγόμενην . Βώλος σιδήρους: Ένωσον εν μέρος ρινίσματος του σιδήρου και δύο μέρη άνθη τρυγιάς με μίαν αρκετήν ποσότητα πνεύματος του οίνου και κάμε μίαν σφαίραν όσην θέλεις και φύλαξε την. Και όταν θέλεις, πλύνε την εις κοινόν νερόν, έως ου να λάβει ένα χρώμα κιτρινωπόν, έπειτα τύλιξον τον βώλον εις τι πανίον και φύλαξε τον δια άλλην φοράν και το νερόν αυτό πιέ το. Μεταχ. Εις εμφράξεις των εντέρων, των σπλάγχνων, του ήπατος και λοιπών μερών. Βώλος δια την άμμον: Επάρε σαπώνιον της Βενετίας ή της Κρήτης κοκ. 12, σκόνην λεπτήν των κογχυλίων και οστριδίων ανά κοκ. 8, γην μεταλλώδη της τρυγίας κοκ. 10. Ένωσον το όλον και κάμε ένα βώλον με εκχύλισμα της αλθαίας ή με μέλι καλόν. Μεταχ. Εις άμμον των νεφρών και της κύστεως. Γλύκισμα διαλυτικόν: Επάρε παρέγχυμα της λεπτής σταφίδος δρ. 16, οξυφοίνικα (θαμαρίνθι) δρ. 16, ρεοβάρβαρον δρ. 12, άνθη τρυγιάς (κρεμόριον) δρ. 2, ανάλυσον με κανέν εκχύλισμα, έως ου να γίνει πηκτόν. Μεταχ. Εις βωμίκάν (απόστημα) και εις δυσκοιλιότητα. Γλύκισμα στομαχικόν και κάλον Επάρε γλύκισμα του ηδυόσμου και της αφίνθέας ανά δρ. 24, γλύκισμα της κανέλλας δρ. 6, κίναν και κασκαριλλίαν ανα δρ. 4. Κοπάνισον τα πάντα και ένωσον με κάνεν εκχύλισμα γλυκόν ή με ζάχαριν δια να κάμεις γλύκισμα δια τον χρονακόν βήχαν, εις χολερικά πάθη, εις λειεντερίαν, εις ρεύσιν του ούρους, εις λευκοροίαν των γυναικών και εις την ανάσαρκαν. Δόσις: από δρ. 2 εσπέρας και πρωί και μεσημβρίας. Γλύκισμα δια την διάρροιαν: Επάρε πάλαιαν ροδοζάκχαριν δρ. 2, διασκόρδιον (συντ. 551) δρ. 2, ρεοβάρβαρον δρ. 1, ιπεκακουάναν κοκ. 20. Ένωσον ομού και κάμε γλύκισμα κατά την τέχνην με γλύκισμα των κυδωνιών. Μεταχ. Εις διάρροιαν και λειεντερίαν, εις κοιλιακήν ρεύσιν. Γλύκισμα δια τον βήχα: Επάρε μάνναν (Η μάννα είναι ένας χυλός γλυκύς ως το μέλι, ο οποίος εξέρχεται από εν δένδρον μελέαν καλούμενον, το οποίον εις την Σικελίαν φύεται εις πλήθος) δρ. 8, κασσίαν εφημένην δρ. 8, εκχύλισμα της αλθαίας δρ. 8, βούτυρον του θείου βρώματος (κακάου) δρ. 16, αμύγδολόλαδον δρ. 16, ανθόνερον δρ. 32, κερμές γεώδες κοκ. 4. Ένωσον το όλον, και κάμε γλύκισμα κατά την τέχνην. Μεταχ. Εις βήχα και καταρρουν διαφόρου είδους, εις πόνον του στήθους και εις την φθίσιν. Γλύκισμα αντιπυρετικόν: Επάρε χυλόν των κεδρόκοκκων δρ. 4, κίναν λεπτήν δρ. 16, αμμωνιακόν άλας δρ. 2, θηριακήν δρ. 2, ένωσον με εκχύλισμα της αψινθέας, όσον αρκεί και κάμε γλύκισμα. Δόσις: από δρ. 1, εσπέρας και πρωί δια πολλάς ημέρας, έως ου να παύσει ολοτελώς η θέρμη. Άλλο: Επάρε γλύκισμα της αψινθέας δρ. 8, κρόκον του σιδήρου δρ. 1, χιλιόποδα (κάνθαροι μικροί και σφαιρικοί, οι οποίοι ευρίσκονται εις τας γωνίας των οίκων) εις σκόνην δρ. 1, νερόν της πεταλώδους γης της τρυγιάς δρ. 1, σκόνην της δρακοντέας δρ. 1, κάμε γλύκισμα με ζάκχαριν και φύλαξε το δια την χρεία ν σου. Εκχύλισμα (Σιρόπιο) της σκίλλης σύνθετον: Επάρε φλοίας ξηράς σκιλλοκρρομμύδας δρ. 8, φύλλα υσσώπου δρ. 16. Κόψον εις λεπτά, έπειτα βάλε τα εις κεκλεισμένον άγγος να μουσκεύσωσι δια τινάς ώρας με νερόν λαμπικαρισμένον του υσσώπου. Στράγγισον και εις το στραγγισθέν πρόσθες ζάκχαριν λευκήν δρ. 300 και δίνε το εις τας θερμάς, εις την φθίσιν, εις τον βήχα. Έμπλαστρα: Εις τα έμπλαστρα εμβαίνουσιν αι ρητίνες, τα έλαια, τα πάχη, οι χυλοί τινών χόρτων και ριζών, άπαντα ηνωμένα, και καλώς δια του πυρός και θερμότητος βρασμένα και εις πανιά ή χαρτιά ομαλής ηπλωμένα. Έμπλαστρον στομαχικόν: Επάρε κηρίον κίτρινον δρ. 12, κόμμι τακαμάκαν δρ. 8, έλαιον της δάφνης δρ. 12, σκόνην των γαρουφάλλων δρ. 6, μοσχοκάρυδον δρ. 2, έλαιον του ηδυόσμου δρ. 1/2. Ένωσον και κάμε έμπλαστρον. Μεταχ. Εις ανορεξίαν, εις λειεντερίαν, εις κοιλιακήν ρεύσιν, και εις αδυναμίαν του στήθους και του στομάχου. Έμπλαστρον δια το σπάσιμον: Επάρε μαστίχην δρ. 4 υπόκυστον (φυτο παρασιττικό, τρυφερόν και ερυθρούν, φύεται στας ρίζας του κυστού, όστις φέρει άνθη όμοια των ρόδων) δρ. 3, κυπαρισσόμηλα δρ. 3, γην σφραγιστήν δρ. 3, πήσσαν μελάνην δρ. 1, τρεμεντίναν δρ. 24, κηρίον κίτρινον δρ. 8, ρίζας του σύμφυτου (στεκούλι) δρ. 8. Κοπάνισον τα πάντα καλώς και κάμε σκόνην, έπειτα βράσον αυτό δια του πυρός και κάμε έμπλαστρον κατά την χρειάν σου εις τι πανίον και ούτως ας το θέσει ο πάσχων εις τον πόνον του, αφού πρότερον εμβάσει την εκβαλόμενην αυτού εντεροκήλην. Ιατρικόν της λύσσας: Επάρε ελελισφάκον και απήγανον αν’ απλόχειρον ένα, φύλλα και ρίζας του ινώδους τριφυλλιού, της αγγέλικας και τραγίον χόρτον ανά δρ. 8, άλας κοινόν δρ. 16, σκόρδιον χόρτον δρ. 16. Κοπάνισον όλα καλώς εις γουδίον, έπειτα ένωσον και βράσον αυτά με οίνον λευκόν δρ. 250, στράγισον δυνατά και μεταχειρίσου. Μεταχ. Εις τους λυσσασμένους ανθρώπους Δόσις: Από δρ. 32 δις της ημέρας. Με τούτο το ιατρικόν εθεραπεύθησαν πολλοτάτοι άνθρωποι. Ιατρικόν δια αρθριτικά πάθη: Επάρε βάλσαμον της Μέκκας δρ. 16, κίναν κόκκινην δρ. 8, κρόκον δρ. 4, σάλσα παρίλλιαν δρ. 8, ελελισφάκον δρ. 8, πνεύμα του οίνου δρ. 300. Κοπάνισον τα χόρτα, διάλυσον το βάλσαμον εις ένα τρίτο του πνεύματος του οίνου, και το επίλοίπον άφησον να μουσκεύσει με τα δύο τρίτα του λοιπού πνεύματος του οίνου, έπειτα στράγγισον το ρευστόν, ένωσον ομού τα δύο ρεύματα, και προς το τέλος πρόσθες ασβεστόνερον τριπλούν της ύλης και μεταχειρίσου εις την χρειάν σου. Μεταχ. Εις τα αρθριτικά πάθη παντός σώματος εις τον ραχίτην και ρευματισμούς. Δόσις: Από 50 δρ. ή και πλέον τι, πρωί και εσπέρας. Νερόν πνευματώδες και αυτοκρατορικόν: Επάρε φύλλα της δάφνης του Απόλλωνος δρ. 12, της μαγγιονάρας δρ. 8, του δενδρολίβαου δρ. 8, ξύλον του ωχρού σανδάλου δρ. 16, μοσχοκάρυδον δρ. 2, λειμονέλαιον δρ. 8 και πνεύμα του οίνου 800. Άφες τα πάντα να μουσκεύσωσιν ομού δια 24 ώρας, έπειτα λαμπηκάρισον με μέτριαν θερμότητα νερόν ευώδες έως δρ. 600 και ούτω φύλαξον δια την χρειάν σου. Τούτο το νερό ωφελεί εις λιποθυμίας τω γυναικών, προφυλλάτεικαι τον άνθρωπον από τους μολυσμούς των παθών. Νερόν εξαλειπτικόν των στιγμάτων του δέρματος: Επάρε στύψιν κοινήν δρ. 8, άνθη του θείου δρ. 8. Κοπάνισον αυτά και βάλε τα εις υάλινον άγγος και τάραξε το έως μισήν ώραν και ούτω μεταχειρίσου. Μεταχ. Με τούτο το νερόν πλύνουσι το κατεστιγμένον πρόσωπον, επιθέτοντες εις τα στίγματα και κανένα πανίον βρεγμένον εις αυτό, οπόταν υπάγωσι να κοιμηθώσι. Νερόν της εν Ουγγαρία βασιλίσσης: Επάρε φύλλα και άνθη του δενδρολίβανου, καλώς καθαρισμένα, όσα θέλεις, χύσον επάνω αυτών πνεύμα του οίνου τόσον, ως να πλέει επάνω αυτών έπειτα λαμπηκάρισον, αυτό δια του πυρός, έως ου να εύγη όλον το πνεύμα του οίνου και φύλαξον δια την χρειάν σου. Μεταχ. Εις πάθη σπασμωδικά και εις αδυναμίαν του σώματος. Δόσις: Από δρ. 2 ανά 3 ώρας. Σημαντικότερο έργο του θεωρείται η «Βοτανική» του, που τυπώθηκε το 1838 σε δύο τόμους, με εικόνες 200 βοτάνων χρωματισμένες από τον ίδιο («Δια να τυπώσω τας χρωματισμένας εικόνας, έκαμα ειδικήν μου λιθογραφίαν, επειδή και οι Βαβαροί όντες φθονεροί τότε, δεν με άφηνον να την τυπώσω. Πολλά έπαθον από αυτούς έως ου να την τυπώσω») fytro.wordpress.com

Φτωχοποίηση και κάποιες διαπιστώσεις...

Οκ... Και να το ήθελες να πεις κανά δυό καλές κουβέντες δεν σου βγαίνουν ρε αδερφέ... Από την δεύτερη τετραετία και μετά το πράγμα χάλασε! Α...