Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Αφιέρωμα στην Ζωή Κουρούκλη από το Τρίτο Πρόγραμμα




Από την Καθημερινή συνέντευξη  


Ζωή Κουρούκλη: Οι νέοι ας με φαντάζονται


«Ηταν ένας που με έπαιρνε συνέχεια στον σταθμό όταν έκανα ζωντανή εκπομπή. “Θα ρθω να σε βρω”, έλεγε. Ενα βράδυ, μου λέει ο φύλακας: “Κουρουκλάκι, κάποιος σε ζητάει”. Βγήκα καμπουριάζοντας, άλλαξα τη φωνή και του είπα: “Η κυρία Κουρούκλη έφυγε από την άλλη πόρτα”. Γιατί να του χαλάσω την εικόνα. Δεν είμαι ίδια...».
«Στο Ρίο ντε Τζανέιρο μπορώ να σας ξεναγήσω, γιατί έμεινα δέκα ημέρες», ακούγεται μέσα στη νύχτα η βαθιά φωνή της Ζωής Κουρούκλη, να περιγράφει εικόνες και ιστορίες που έζησε. Τη γνωριμία με τον Vinicius DeMoares, τον «εθνικό ποιητή της Βραζιλίας και γλυκύτατο πλάσμα», που της φέρνει στον νου, «κοντούλης και χοντρούλης» όπως ήταν, τον Αλέκο Σακελλάριο. Οι μουσικές εναλλάσσονται, η τζαζ δίνει τη θέση της στο γαλλικό τραγούδι, το ιταλικό, τα φάντος, τα μιούζικαλ. Moυσικά ταξίδια «Οταν σβήνει η οθόνη...», από τα μεσάνυχτα μέχρι τις δύο το πρωί στον 9,84 (ξημερώματα Δευτέρας), όπου η αγαπημένη ερμηνεύτρια του «ελαφρού» τραγουδιού κρατάει συντροφιά στους μοναχικούς της πόλης.
Ηταν όμως και τα λόγια του σκηνοθέτη Αλέξη Αλεξίου στον Γιάννη Πετρίδη, στον ραδιοσταθμό Βήμα FM, για τις μουσικές επιλογές της βραβευμένης του ταινίας «... Τετάρτη 04:45» και για το πώς ανακάλυψε αυτές τις φωνές, ο λόγος που με έκανε να την αναζητήσω.
Την εκπλήσσουν ευχάριστα όλα αυτά, η αναφορά του σκηνοθέτη αλλά και τα λόγια του αγαπημένου της ραδιοφωνατζή, Γιάννη Πετρίδη. «Δεν έχω αντίρρηση να δώσω συνέντευξη, στο κάτω κάτω 28 χρόνια έχω την εκπομπή στο ραδιόφωνο, αλλά με έναν όρο: δεν φωτογραφίζομαι». Δεν άλλαξε γνώμη: «Οι παλιοί ας με θυμούνται όπως ήμουν και οι νέοι ας με φαντάζονται».
Γεννήθηκε το 1937. Σπίτι μεγαλοαστικό, ανοιχτό, καλλιτεχνικό. Οταν τα παιδιά έπαιζαν εκείνη τραγουδούσε. Μοναχοπαίδι, έμαθε να μιλάει τέσσερις γλώσσες, να μιμείται τις κυρίες της τζαζ, να χορεύει, να κάνει χάζι στις οικογενειακές γιορτές. Παιδί ακόμη ηχογραφεί τον πρώτο της δίσκο με τον Μίμη Πλέσσα. Αργότερα πηγαίνει στη δραματική σχολή του Μιχαηλίδη, γίνεται η πρώτη τραγουδίστρια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, βραβεύεται σε φεστιβάλ του εξωτερικού, εμφανίζεται σε ελληνικές ταινίες της εποχής, ώσπου τη χτύπησε ο έρωτας.
Τζένη Βάνου... στα κρυφά
Στα 25 της, όταν παντρεύτηκε, το τραγούδι έγινε παρελθόν. «Ηταν ένας ατυχής γάμος που κρατήθηκε με τα δόντια. Ο σύζυγός μου δεν ήθελε να έχω επαφή με το τραγούδι ούτε με τους παλιούς φίλους. Ο Πλέσσας ήταν απαγορευμένος, το ίδιο και η Τζένη Βάνου, με την οποία βλεπόμασταν κρυφά σαν εραστές». Εζησε άνετη ζωή που όμως δεν της έλειπε – άλλωστε «στα πούπουλα μεγάλωσα». «Ημουν ανασφαλής. Θυμάμαι στη Βραζιλία, στο φεστιβάλ που πήγαμε με τον Κώστα Καπνίση, ο Χένρι Μαντσίνι μου έδωσε δύο εισιτήρια: Αυτό είναι για την Καλιφόρνια, να έρθεις μαζί μου και το άλλο για να γυρίσεις σπίτι σου, αλλά τότε ξέχνα το τραγούδι». Διάλεξε το σπίτι, μεγάλωσε τις κόρες της, αλλά βίωσε, όπως λέει, και δυσάρεστες καταστάσεις.
Χώρισε στα 52. «Εφυγα από το σπίτι. Ο Πλέσσας πάντα πατέρας και αδελφός με βοήθησε πάλι. Μου είπε: «Η Λουκίλα (Καρέρ) έχει στο Κανάλι 1 του Πειραιά εκπομπή, θέλεις να την κάνετε μαζί;». Ετσι ξαναστάθηκα.
Επειτα, το 1989 μου πρότειναν στον 9,84 να συνεργαστώ με τον Γιώργο Λούκα στο «Παλιό ραδιόφωνο», για να θυμηθούμε τα παλιά. Βλέπετε, στον καλλιτεχνικό χώρο είμαι από τριών ετών. Οταν πέθανε ο Λούκας, ο Ζαν Μεναχέμ που είχε το ξένο ρεπερτόριο στον σταθμό με συμβούλεψε να αναλάβω το ελληνικό και δεν ξέρω πώς, εξελίχτηκα στην πρώτη ραδιοφωνικού «σκυλού». Δεν είχα δίσκους, αγόραζα από το Μοναστηράκι ό,τι μπορούσα. Ακροατές μου ήταν όσοι εργάζονταν τη νύχτα. Θυμάμαι οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο τηλεφωνούσαν ζητώντας να παίξω το τάδε τραγούδι για να ησυχάσουν. Επειτα ξαναγύρισα στα ξένα. Τώρα, πού και πού βάζω κανένα ελληνικό. Δεν παίζω λίστες. Κουβαλάω μαζί μου 30 cd και 10 βινύλια. Προετοιμάζω το θέμα μου καθ’ οδόν και παίζω αυτά που θέλω και διηγούμαι βιώματα, σαν να είμαι στο σαλόνι με φίλους τα μεσάνυχτα».
«Στο τραγούδι κατέβασα ρολά»· ισχυρίζεται πως δεν της λείπει. «Οπως λέει η Μαρινέλλα, εμείς ντυνόμασταν για να τραγουδήσουμε, τώρα γδύνονται. Δεν έχω τα προσόντα. Η φωνή μου δεν έχει πάθει τίποτα, όμως εμφανισιακά δεν είμαι ίδια. Ηταν ένας που με έπαιρνε συνέχεια στον σταθμό όταν έκανα ζωντανή εκπομπή. “Θα ’ρθω να σε βρω”, έλεγε. Ενα βράδυ, μου λέει ο φύλακας: “Κουρουκλάκι, κάποιος σε ζητάει”. Ασ’ το πάνω μου. Βγήκα καμπουριάζοντας, άλλαξα τη φωνή και του είπα: “Η κυρία Κουρούκλη έφυγε από την άλλη πόρτα”. Γιατί να του χαλάσω την εικόνα. Δεν είμαι ίδια. Γυναικεία κοκεταρία. Ωραία γυναίκα δεν υπήρξα ποτέ, η ξαδέλφη μου η Ζωή Λάσκαρη ήταν η ωραία».
Στο πατρικό της, ο Κώστας Βάρναλης έπινε τον απογευματινό του καφέ, ο Ιακωβίδης, ο Καπνίσης, ο Χαιρόπουλος ήταν επισκέπτες, όπως και πολλοί ηθοποιοί. Οι οικογενειακές φωτογραφίες στο σαλόνι της μαρτυρούν μεγάλο σόι. Η γιαγιά Ζωή Καλέντση είχε ρίζα από τον Διονύσιο Σολωμό. Αλλοι συγγενείς ήταν στην πολιτική, άλλοι κοσμοπολίτες. «Νονά μου ήταν η Μελίνα Μερκούρη, σύζυγος τότε του Παναγή Χαροκόπου. Ολη η υψηλή κοινωνία της εποχής περνούσε από το σαλόνι. Με βάφτισαν 4 ετών. Ο μπαμπάς μου είπε Ζωή–Χαρίκλεια θα είναι το όνομα του παιδιού, αλλά στην εκκλησία η Μελίνα πρόσθεσε και το Πηνελόπη. “Για να είναι πιστή σύζυγος, τα ονόματα σημαδεύουν τον άνθρωπο”, είπε, όταν τη ρώτησαν. Στην οικογένεια είχαμε τρία ονόματα γιατί είχαν βαφτιστεί από βασιλείς. Και να σκεφτείς ότι εγώ είμαι αριστερή.
Η μητέρα βλέπεις ήταν βενιζελική... Η Αρώνη και ο πρώτος της σύζυγος, ο Φέντια, ήταν επίσης φίλοι. Με έβγαλε στη σκηνή τριών ετών στο “Μουσούρη”, στα 8 έπαιξα στη Λυρική, στα 10 τραγουδούσα στην ΥΕΝΕΔ, στα 11 με ανακάλυψε ο Πλέσσας, μόλις είχε έρθει από την Αμερική. Τα θυμάμαι όλα, σαν τώρα...».
«Ημουν σαν αγγούρι»
Εκείνος της έμαθε τη Σάρα Βον και τι πρέπει να τραγουδάει. Αργότερα πήγε σε δραματική σχολή, «αλλά δεν είχα ταλέντο για το θέατρο». Δεν καμαρώνει για τις ταινίες όπου εμφανίστηκε, «ήμουν σαν αγγούρι», υπερηφανεύεται όμως για τις κόρες της. Η Κατερίνα (Καλφοπούλου–Κουρούκλη) και η Ιρις (Καλφοπούλου) παρουσιάζουν την εκπομπή «Σαν τη σκύλα με τη γάτα» στον Βήμα FM. Η πρώτη σπούδασε δημοσιογραφία στην Αμερική και σχέδιο μόδας στην Αγγλία, η Ιρις οικονομικά. «Αλλά έχει πάθος με τα ζώα. Είναι στο “Animaniac” στον Αlpha, ασχολείται με θέματα που αφορούν την κακοποίηση των ζώων, έχει κλείσει 4 παράνομα εκτροφεία σκύλων».
Η Ζωή Κουρούκλη έχει τσαγανό. «Δεν το έβαλα κάτω ακόμη κι όταν ήμουν τσακισμένη στον πάτο». Στα προβλήματα «κάνω σαν τη στρουθοκάμηλο». Θυμάται την εποχή που διασκέδαζαν με οικογενειακές παρέες του συζύγου της στα μπουζούκια. «Κατάφερνα να φεύγω από το σώμα μου. Να είμαι εκεί χωρίς να ακούω. Για τις άλλες κυρίες ήμουν το “φυτό”. Δεν καταλάβαιναν ότι κατέβαζα τα ρολά σε αυτό που με ενοχλούσε».
Ελάχιστοι της στάθηκαν. «Οταν άρχισα να ξανατραγουδάω, ζητούσαν πρώτο τραπέζι στον Ζυγό όπου εμφανιζόμουν. Ηταν μια φύρα που πέταξα».
Στη ζωή της ταιριάζει, λέει, το τραγούδι του Κώστα Ξενάκη: «Τι με κρατάει/ χρόνος περνάει,/ νιάτα χαμένα/ μια αγάπη λάθος/ θαμμένο πάθος/ φτερά σπασμένα». Μόνο τα ταξίδια νοσταλγεί. «Να ξαναδώ, στον Κορκοβάντο, το άγαλμα του Χριστού που αγκαλιάζει όλο τον κόσμο. Στα 78 μου δεν μπορώ να ταξιδέψω. Αφήστε με να ονειρεύομαι...».
Έντυπη

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Ραγκουτσάρια στα 1960… (Γράφει η Μαρούλα Βέργου – Γκαμπέση)



Αρχές γενάρη, κι’ οι κορυφαίες μέρες των μεταμφιεσμένων περιμένανε πως και πως τους φκιασμένους. Σε κάθε γειτονιά υπήρχαν οι υποστηρικτές του πανάρχαιου εθίμου, που κάθε χρόνο αναβίωνε και χάριζε στους κατοίκους της πόλης, τρείς σχεδόν μέρες ξεγνοιασιάς.
Το καφενείο Κοτορένη στην κάτω αγορά φιλοξενούσε επί τριήμερον τους οργανοπαίκτες που έφθαναν από τα χωριά και λίγο παραδίπλα. Το χάνι του κυρ Γιώργη, ήταν ήδη πιασμένο τις συγκεκριμένες μέρες – «αγκαζέ» – από τους γκαϊτατζήδες και τους λοιπούς των μουσικών θιάσων. Η γειτονιά ζούσε και πάλι ένδοξες στιγμές πέραν εκείνων των παρελάσεων, των καθιερωμένων παζαριών, με το σύρε κι’ έλα στα ψαράδικα.
Εφτά του μήνα, του Αη Γιαννιού και το σπίτι της οδού Αρτη είχε και πάλι την τιμητική του. Το πώς κατάφερνε όλο το σόϊ να μαζεύεται εκεί, απορίας άξιον.
Ούτε τηλέφωνα για να δώσεις ραντεβού, ούτε Fax ούτε SMS.
Μάλλον θα τα είχαν μιλήσει και τακτοποιήσει από το προηγούμενο παζάρι κι’ ετσι στις 3 το απόγευμα άρχισε να χτυπά δυνατά το τσουκαλίδι της εξώπορτας και ανα πέντε λεπτά ν’ ανοίγουμε την πόρτα.
Το χειμωνιάτικο δωμάτιο γέμισε από θείες και ξαδέρφια, αλλά και τους  μπουξάδες τους γεμάτους ρούχα ειδικά για την περίπτωση. Εμείς ανοίξαμε το μεγάλο σεντούκι που είχαμε στο κελλάρι και βγάλαμε τις καρώ γιαλιστερές πυτζάμες – γαμπριάτικες μάλλον που έμειναν αχρησιμοποίητες, δύο καπέλλα με φτερά παγωνιού και ένα νυχτικό κεντημένο σταυροβελονιά, παλαιοτάτων χρόνων. Ολα αυτά βγήκαν στο φώς κι’ ανακατώθηκαν μαζί μ’ όλα τ’ άλλα, τα κλαρωτά φουστάνια από τη Νέα Υόρκη και τις αμέτρητες γραβάτες με σήμα τους ήρωες του Γουόλτ Ντίσνεϋ, Ντόναλτ Ντάκ, Τουήτη, Γκούφη, Μίκυ Μάους. Υπήρχαν ακόμη νυχτικά σατέν και μπέϊμιτυ ντολ από τις εξαδέλφες που μας τα έστελναν όχι για ραγκουτσάρια, αλλά για τις ώρες του ύπνου. Ελα όμως που είχαμε διαφορετική γνώμη, γι’ αυτό και φυλάχθηκαν για το τριήμερο.
Οι θείες Νίνα και Λευκή, οι νεώτερες και πιό πρόθυμες πετάχτηκαν στο πί και φί ως το χάνι και κλείσανε γκάϊντα και νταούλι. Ετσι κανονίστηκε το ντουέτο που θα μας ακολουθούσε όπου κι’ αν πηγαίναμε.
Ολοι είμασταν έτοιμοι και στις 4 το απόγευμα μπήκαμε στο λεωφορείο του θείου Αργύρη, που μας σεργιάνισε στην κάτω αγορά κατ’ αρχήν κι ύστερα μας ανέβασε ως την οδό Μανωλάκη 27 όπου γιόρταζε ο θείος Γιάγκος. Η πόρτα άνοιξε κι’ οι φκιασμένοι μπήκαν στο σπίτι, άρχισαν τα φιλιά, οι αγκαλιές, τα μαντέματα…Οταν μπαίναμε στα σπιτικά που γιορτάζανε, είχαμε σκεπασμένα τα πρόσωπά μας, μόνον την ώρα που μας κερνούσανε, κάτι φαίνονταν και καταλάβαιναν ποιός ή ποιά ήταν φκιασμένη.
  • Μπά, ισύ είσαι Κούλα; Να σκάσεις, δεν σε κατάλαβα, απ’ τις μπιτζάμες…και γελούσε καρκανιστά η γιαγιά μας η Κουκούλαινα…(η οποία στα νειάτα της, ως λέγεται, ήταν ετοιμέγεννη, αλλά είχε κατεβεί ως την πλατεία Ντουλτσό. Την έπιασαν όμως οι πόνοι, την γύρισαν στο σπίτι, φωνάξανε τη μαμή τη Μαλεγκάναινα και έτσι ήλθε στο φώς της ζωής ο Γιάγκος στα 1923).
Κάτι ακόμη που μας έχει μείνει στη θύμιση από τη γιαγιά Αφροδίτη και συνδέεται με τις μεταμφιέσεις, είναι ότι τη μέρα της Παταρίτσας του 1914, πέρασε να την πάρει από το σπίτι του πατέρα της Γιάννη Δάλλα και της μητέρας της Γιάννως – το γένος Μέλλιου, ο αρραβωνιαστικός της Βαγγέλης (νεοφερμένος και ξενητεμένος από χρόνια στη Νέα Υόρκη, με κουστούμι, ρεμπούμπλιακο και ρολόι με αλυσσίδα στην πάνω τσέπι του σακακιού) για να κατεβούν να δούν τους ραγκουτσάριδες στο Ντουλτσό.
Οι γονείς όμως δεν συμφωνούσαν μ’ αυτό. Αλλά ο Βαγγέλης τους «έκοψε» τον βήχα.
  • Οπου πηγαίνω θάρχεται και η Αφροδίτη τους είπε.
Εκείνοι μούλωξαν, ενώ τα αρραβωνιασμένα έτρεξαν στην πλατεία της χαράς, με τ’ άργανα, τα βγελιά και τους ξένοιαστους φκιασμένους, που αποχαιρετούσαν σε ώρες Παταρίτσας το ωραίο αντέτι…
8 Ιανουαρίου 1960…
Ηδη είχαν περάσει τέσσερα χρόνια που είχε καθιερωθεί από το δημοτικό συμβούλιο και τον Δήμαρχο κ. Λάκη Παπαμαντζάρη. Το Τσαρσί βρίσκονταν στις χαρές του και μείς μικρά παιδιά, ανεβοκατεβαίναμε φτάνοντας ως τον Τζίμη. Το μαγαζάκι του βρίσκονταν απέναντι από το παπλωματάδικο του κυρίου Σταύρου κι ήταν γεμάτο κόσμο, μικρούς και θαυματουργούς πελάτες που αγοράζανε καψούλια, μάσκες, σερπαντίνες, χάρτινα καπέλλα, κομφετί, ενώ κόσμος πολύς περίμενε στα πεζοδρόμια την παρέλαση.
Συνηθίζονταν πολύ τότε και έτσι πολλά παιδιά ντύνονταν καουμπόηδες, Ζορό, σερίφηδες, ινδιάνοι (προσφιλής αμφίεση στην μεταπολεμική πατρίδα), όπως κι’ οι νεράϊδες του δάσους, οι πριγκήπισσες, οι πιερότοι, οι κολομπίνες…όλα ανακατωμένα με τα αυθεντικά μπουλούκια των μεταμφιεσμένων που έβρισκαν σε ρουχικά ότι και να ήταν και βγαίνανε χαρούμενοι, σκεπασμένοι ως τα μάτια, «άγνωστοι» όσο διαρκούσαν τα ραγκουτσάρια και με χαρά χαιρετούσανε και αγκαλιάζανε τους άφκιαστους, που προσπαθούσαν να τους αναγνωρίσουν, εκτός κι αν οι «άγνωστοι», αποκάλυπταν το πρόσωπό τους, ο ένας στον άλλον.
  • Ισύ είσαι μπρε ζάβιακα;
  • Ιγώ, εμ’ του μήλο κάτω απού τη μηλιά πέφτει, μπέτσκα μου…απ’ του ίδιο σόϊ είμαστε κι’ ημείς και φκιάστηκάμε γιε το αντέτι…
άϊντε και του χρόνου, να είμαστε καλά…
Μ. Βέργου – Γκαμπέση
αναδημοσίευση από την 
fonikastorias.gr

Christmas ή Yule γιορτάζει η Δύση στις 25 Δεκεμβρίου;


Christmas ή Yule; Χριστούγεννα ή Ηλιοστάσιο;

Η χριστιανική Δύση γιορτάζει ό,τι και η Ορθοδοξία την 25η Δεκεμβρίου;
Το χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου αποτελεί επιχείρημα της πλαστότητας του χριστιανισμού: εφόσον είναι πιθανότατο ο Χριστός να μην γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου, λέγεται πως οι προϋπάρχουσες γιορτές περιέχουν το αληθινό νόημα των ημερών. Κάποιοι υπολογισμοί καταρρίπτουν τη θέση που στηρίζεται στο ότι οι βοσκοί της Βηθλεέμ κοιμόντουσαν στην ύπαιθρο. Εμείς θα δούμε την αντίθετη όψη. Δεν είναι μόνον ο Χριστός που «διεκδίκησε» τον χαρακτηρισμό «ήλιος / φώς». Οι οπαδοί παλιότερων δογμάτων τοποθέτησαν την γέννηση του αρχηγού τους ή βασικών αντιπροσώπων τους την ημέρα αναγέννησης του ήλιου. Και σ’ εκείνες τις προχριστιανικές εποχές υπήρχε σύγκρουση απόψεων ανάλογη με τη σημερινή.
Κλιμακώνεται τα τελευταία χρόνια η εχθρότητα κατά του χριστιανισμού. Τη δίωξη των Χριστουγέννων της τελευταίας δεκαετίας στην Δύση την έχουμε όλοι ακουστά. Απ’ αυτήν δεν έχει γλυτώσει ούτε το πιο ανώδυνο σύμβολο, το χριστουγεννιάτικο δένδρο, αν και η ιστορία του παρουσιάζει διάφορες εκδοχές. Ο διωγμός είναι μέρος της συνολικότερης αντιχριστιανικής πολιτικής που ασκούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, δηλαδή η αιχμή του δυτικού πολιτισμού. Ας δούμε το γιατί σε γενικές γραμμές, με την βοήθεια ήχου και εικόνας.
Η Δύση ιδρύθηκε ως αντιχριστιανική δύναμη. Τον 8ο αιώνα θεμελιώθηκε το φραγκικό κράτος του Άαχεν ως «Η Χριστιανική Αυτοκρατορία». Γι αυτό και ο Καρλομάγνος διεκδίκησε τον τίτλο «Ρώμη» (= κράτος χριστιανών) από την χριστιανική αυτοκρατορία της Κων/πολης δημιουργώντας το περίφημο χριστιανικό «Σχίσμα» που απλώς επικυρώθηκε το 1054. Το έτος 800 «Ρωμαίος» σήμαινε «χριστιανός» και αφού οι Φράγκοι διεκδίκησαν την ορθότητα της πίστης, άρχισαν να ονομάζουν «Γραικούς» τους Ρωμαίους της Ανατολής. Εδώ βρίσκεται η θεμελίωση του κρατικού χριστιανικού προσχήματος. Όμως η ρίζα είναι βαθύτερη, είναι προχριστιανική.
Οι Φράγκοι ήταν ένα από τα γερμανικά φύλα που κατέλυσαν το δυτικό κομμάτι της αυτοκρατορίας. Το φραγκικό κράτος έγινε το ισχυρότερο μετά την γερμανική διείσδυση του 4ου-5ου αιώνα (Γότθοι, Φράγκοι, Βάνδαλοι, Σάξωνες, Λομβαρδοί κ.α.). Όμως κάποιοι από τους βάρβαρους εισβολείς ήταν ήδη «χριστιανοί». Ήταν οι οπαδοί του Άρειου που αποτυγχάνοντας ως αρειανοί να καταλάβουν την Κων/πολη, στις αρχές του 6ου αιώνα εκχριστιανίστηκαν (βαπτίστηκαν), αναγνωρίζοντας, ουσιαστικά ως κεφαλή του κράτους την Κων/πολη και χριστιανικό δόγμα αυτό που αργότερα ονομάστηκε «Ορθοδοξία». Σε λιγότερο από τρεις αιώνες η φραγκική διοίκηση (ή μάλλον η δύναμη που την κατηύθυνε) έδειξε τις πραγματικές της προθέσεις. Το πρώτο Σχίσμα δεν έγινε μεταξύ Ρώμης και Κωνσταντινούπολης, αλλά μεταξύ Φράγκων και Ελληνοκεντρικού Χριστιανισμού. Το «φραγκικό σχέδιο» πραγματοποιήθηκε το 1204. Ο «Φράγκος» παγιώθηκε ως ο μέγιστος εχθρός του Ρωμηού. Να σημειωθεί ότι σήμερα η Δύση εξακολουθεί να ονομάζει «Γραικό» τον Έλληνα χριστιανό, ενώ ο τελευταίος ονομάζει το κράτος «France» ως «Γαλλία». Πάμε τώρα στο τι γιόρταζαν οι Γερμανοί πριν γίνουν Αρειανοί ή Χριστιανοί.
Χειμερινό Ηλιοστάσιο – Το Φως νικά το Σκότος
Ο μονόφθαλμος Οντίν
Ο μονόφθαλμος θεός Όντιν
Όπως όλοι σχεδόν οι πληθυσμοί της Ευρώπης, οι Γερμανοί στην περίοδο του Δεκεμβρίου είχαν τις γιορτές του Ήλιου. Την 21η ή 22α Δεκεμβρίου έχουμε το χειμερινό ηλιοστάσιο και την μεγαλύτερη νύχτα του έτους για το βόρειο ημισφαίριο της γης. Μετά από τρεις μέρες κατά τις οποίες ο ήλιος δείχνει να φρενάρει την καθοδική του πορεία και να «στέκεται», ο ήλιος ανυψώνεται (αναγεννάται) και η μέρα αρχίζει να μεγαλώνει. Η εκκίνηση της θετικής πορείας (προς το φως) σηματοδοτεί την αισιοδοξία και την γιορταστική διάθεση που συνδέεται -αντίστοιχα- με τις διάφορες μεταφυσικές αντιλήψεις. Την 25ηΔεκεμβρίου οι Ρωμαίοι είχαν τα Σατουρνάλια (Γιορτές του Κρόνου), οι Έλληνες τις γιορτές των θεών / ημίθεων του φωτός (Απόλλωνα-Διόνυσου-Περσέα-Ηρακλή-Θησέα), οι εκτός ρωμαϊκού κράτους Γερμανοί-Σκανδιναβοί είχαν τις γιορτές του Odin, της Mοdraniht, του Thor. Για τους τελευταίους η περίοδος ονομαζόταν «Γιούλ» (Yule ή Yool από το Jul/Jol/Geol… που πιθανότατα προέρχεται από την ελληνική λέξη «γαία»). Γιατί η σημερινή αντιχριστιανική πολιτική της Δύσης έχει ρίζες γερμανο-σκανδιναβικές;
thys-yoolΟι Βρυξέλλες είναι το σημερινό Άαχεν και τα κράτη Γαλλίας και Γερμανίας που αποτελούν τον κορμό της Ε.Ε. είναι τα κομμάτια της αυτοκρατορίας των Φράγκων. Η παγκόσμια κυριαρχία της Βρετανίας από τον 17ο αιώνα και των ΗΠΑ από τον 20ο αιώνα θέτει και την Χριστουγεννιάτικη αντίληψη υπό τις παραδόσεις τόσο του αντιχριστιανικού διαφωτισμού, όσο και των γερμανικών στοιχείων που είχαν ενσωματωθεί από τον 5ο αιώνα όταν Άγγλοι και Σάξονες εκτόπισαν την Ρωμαϊκή διοίκηση και πρόσθεσαν την κουλτούρα τους στην Κέλτικη παράδοση. Η Νορμανδική κατάκτηση του 11ου αιώνα ολοκλήρωσε την γερμανο-σκανδιναβική βάση της «αγγλικής παράδοσης» στην Βρετανία (την ίδια περίοδο οι Νορμανδοί δίνουν ισχυρό χτύπημα και στην Κων/πολη). Σ’ αυτή τη βάση στηρίζεται η νεότερη εχθρότητα κατά του χριστιανισμού. Μπορεί σήμερα ως Έλληνες να ταυτίζουμε ηχητικά τα Χριστούγεννα με το αγγλόφωνο «Jingle Bells» που καμιά σχέση δεν έχει με την γέννηση του Χριστού, όμως ακόμη κι αυτό το τραγούδι στην ελληνοποιημένη του μορφή επαναφέρει την Θεία γέννηση. Μπορεί σήμερα να κυκλοφορεί ένα CD ήχου με «μεσαιωνικά» Χριστούγεννα που ονομάζονται «Γιούλ», όμως αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει πως η μουσική του είναι αντιχριστιανική. Αντίθετα, ακόμα και ο τίτλος δείχνει και την εσωτερική σύγχυση της Δύσης που έχει προκληθεί από την συστηματική υπόσκαψη του χριστιανισμού.
Στον «Μεσαίωνα» τα Χριστούγεννα ήταν περισσότερο πιστά στον τίτλο τους απ’ ό,τι στον 20ο αιώνα, αφού η Δύση είχε μεν κατακτηθεί πολιτικά, όμως η άλωση της Εκκλησίας πήρε διαστάσεις από τον 11ο αιώνα και δεν έφτανε πάντα ως την βάση αποτελεσματικά. Το δυτικό Σχίσμα του 16ου αιώνα είναι αυτό που θα φέρει την μεγάλη εκκοσμίκευση και αυτή θα γίνει πάλι στον γερμανικό-σκανδιναβικό χώρο. Στον 17ο αιώνα τα Χριστούγεννα θα απαγορευτούν στην Μ. Βρετανία για 12 χρόνια  από τον «ανεκτικό» Όλιβερ Κρόμγουελ. Ο λόγος; Κρίθηκαν σατανιστικά. Τα Χριστούγεννα απαγορεύτηκαν και στην Αμερική την ίδια περίπου εποχή. Στα τέλη του 19ου αιώνα τα Χριστούγεννα επανέκαμψαν στην Αμερική, αναμορφωμένα επί το κοσμικότερον. Μεσολάβησε η Επανάσταση στην Γαλλία που επηρέασε πρόσκαιρα τη γιορτή της Γέννησης. Είναι φανερό ότι οι εμφύλιοι πόλεμοι σε Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, δεν ευνοούν τα Χριστούγεννα.
Την 10ετία του 1650 τα Χριστούγεννα ήταν επίσημα απαγορευμένα στην Βρετανία από τους επαναστάτες πουριτανούς του Oliver Cromwell. Το σκηνικό αποκεφαλισμένων βασιλιάδων και απαγόρευσης των χριστιανικών γιορτών επαναλήφθηκε στην επαναστατημένη Γαλλία του 1789
Τελικά, όταν σήμερα οι όροι «Christmas»  και «Yule» εμφανίζονται ως συνώνυμοι στην αγγλαμερικανική φρασεολογία τι συμβαίνει; Κάποιες φορές δεν συμβαίνει απολύτως τίποτε. Άλλες φορές η χρήση του «Yule» εντάσσεται στην συνειδητή προσπάθεια αποχριστιανισμού της Δύσης και των Ελλήνων που, πλέον, τυπικά ανήκουν σ’ αυτήν. Οι γιορτές «Yule» συμπίπτουν με το παγανιστικό παρελθόν της Β. Ευρώπης. Αυτό είναι βέβαιο. Είναι όμως κάθε σημερινή εμφάνιση του Yule μια συνειδητή αντίθεση; Σίγουρα όχι, ιδιαίτερα όταν η αναφορά είναι ιστορική. Και ο αρχαίος ελληνικός κόσμος πολλές φορές είχε σύμπτωση και όχι αντίθεση προς τον μετέπειτα χριστιανισμό. Η σημερινή αντίθεση είναι υπαρκτή και οι φορείς της δεν την δηλώνουν μόνον με την ονομασία «Yule». Οι «λευκές διακοπές», ο «13ος μισθός», χρησιμοποιούνται σήμερα, όπως παλιότερα ο «Santa Clauss».
Το φως νικάει το σκοτάδι, αλλά ποιος είναι κάθε στιγμή το φως και ποιος το σκότος;
sinterklaasΟι συμβολισμοί είναι εξαιρετικά χρήσιμοι, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνοι, επειδή συμπυκνώνουν πολλαπλές παραλλαγές-αποκρύψεις, καθόλου προσιτές για τους αμύητους. Ακόμα και η διαφορετική τοποθέτηση του ίδιου συμβόλου μπορεί να αντιστρέψει το νόημα. Παράδειγμα: Για κάποιους λόγους η ελληνική κοινή γνώμη έφτασε να αποκαλεί «Άγιο Βασίλειο» τον «Santa Claus». O τελευταίος, ως κόκκινος, χοντρός γεράκος είναι ένα εμπορικό σήμα προϊόντος του 20ου αιώνα. Ονομαστικά πατάει πάνω στον Άγιο Νικόλαο (Saint Nicholas / Sankt Nikolaus) ο οποίος αντιπαρατέθηκε στον Άρειο κατά την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο. Καταναλωτισμός, ενδυμασία και όψη είναι αταίριαστα με το πρόσωπο του Αγ. Νικολάου και του Αγ. Βασιλείου.
Nimrod-Santa & Nimrod-Semiramis-Tammuz
Nimrod-Santa & Nimrod-Semiramis-Tammuz
Ίσως ο «Santa» όχι μόνον δεν είναι ο Άγιος Νικόλαος, ομολογητής του τριαδικού Θεού των Χριστιανών, αλλά ο Nimrod, (ο βιβλικός Νεβρώδ που καλεί τον λαό να αρνηθεί τον Θεό και να χτίσει τον πύργο της Βαβέλ), ένα από τα 3 πρόσωπα της προ Χριστού αντιχριστιανικής τριάδας, που μετά Χριστόν χρησιμοποιείται σκόπιμα σε διάφορους συμβολισμούς. Το πρόσωπο του Santa προσομοιάζει στον Γερμανο-Σκανδιναβό Odin και στον Ολλανδό Sinterklaas. Ο πρώτος φέρει φιδόσχημη ράβδο και συνοδεύεται από κερατόμορφη δαιμονική μορφή του krampus ή μαύρους που παραπέμπουν στον έγχρωμο Nimrod. Ο Ολλανδός Αγ. Νικόλαος δανείζεται από τις βαβυλωνιακές -κατά Nimrod- τελετές την μίτρα στο σχήμα του ψαριού (που φοράει και ο Πάπας). Ταυτίζεται το ψάρι αυτό με τον Χριστό (ΙΧΘΥΣ=Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ); Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε. Μήπως το σύμβολο υιοθετείται από την παπική Ρώμη προς παραπλάνηση; Μάλλον, αλλά ποιος θέλει να παραπλανήσει ποιόν; Άρα, το ερώτημα διαμορφώνεται ως εξής: «ήταν συνειδητά αντιχριστιανική η επιλογή του Santa (Satan) για την Δύση -κατ’ επέκταση- και για την Ανατολή; Προφανώς, αν λάβουμε υπόψη ότι και η γέννηση του Nimrod και η γέννηση του γιού του Ταμούζ τοποθετείται την 25η Δεκεμβρίου. Να ζητήσουμε πιστοποιητικό γέννησης από τον Ηρακλή ή τον Odin; Να φανταστούμε ότι ο Διόνυσος και ο Κρόνος πάλεψαν για το ίδιο «φως» υπέρ του ανθρώπου;
Ένα ακόμη παράδειγμα των συμβολιστικών παιχνιδιών: Οι μέρες της γιορτής Χριστουγέννων και Ηλιοστασίου (Yule) δεν συμπίπτουν πάντα ως σύνολο. Οι Ορθόδοξοι μιλάνε για «δωδεκαήμερο» που ξεκινά από τα Χριστούγεννα και τελειώνει στα Θεοφάνια. Οι δυτικοι αναφέρονται σε: «12 days of Christmas», «13 days of Yule», «13 days of Solstice» ή «13 days of Christmas» (βλ. και το σχετικό τραγούδι με τις παραλλαγές του). Ο αριθμός 13 έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ως αντιχριστιανικό σύμβολο.
Συμπερασματικά
Ο Χριστός έχει έναν εχθρό, καταγραμμένο προχριστιανικά στο βιβλίο της Γενέσεως. Η μάχη του Σατανά εναντίον του Θεού συνεχίζεται στην μετά Χριστό εποχή με λιγότερο εκφοβισμό και περισσότερο δόλο, καθόσον το σκότος του «φέροντος το φως» Εωσφόρου αποκρύπτει την πηγή του, για να πείσει τον άνθρωπο ότι εξίσου ανύπαρκτος είναι ο Γεννήτωρ της ζωής, ώστε να πάρει αυτός την θέση Του.
Τι γιορτάζει η χριστιανική Δύση στον 21ο αιώνα; Στην βάση, ό,τι θέλει ο καθένας. Όπως και στην Ανατολή, όπως παντού. Σε επίπεδο κεντρικής καθοδήγησης όμως, η αντιχριστιανικότητα εκπορεύεται από τον κατακτητή της δυτικής ρωμαϊκότητας. Αυτός εμπότισε το δυτικό χριστιανικό στοιχείο με την γερμανο-σκανδιναβική παράδοση που ήταν ή μπορούσε να θεωρηθεί συμβατή. Σταδιακά η παράδοση αυτή επανερμήνευσε ή αντικατέστησε τα στοιχεία που θα μπορούσαν να προδώσουν το πρόσωπό της. Στον 20οαιώνα η προσπάθεια για τον «εθελοντικό αποχριστιανισμό» δόθηκε μέσα από το σκανταλιάρικο αστείο, την λατρεία της φύσης και την καταναλωτική ευφορία. Η διάκριση δεν είναι πλέον «Δύση-Ανατολή».
Μπορεί ο Disney και το Hollywood να ασκούν αντιχριστιανική προπαγάνδα, όμως οι νέοι της Βαυαρίας δεν δηλώνουν κάτι αντίστοιχο, εξαπολύοντας τους krampus μετά το τραγούδι τους. Το ίδιο και οι Έλληνες που κρατούν ακόμα τα διονυσιακά έθιμα, τις μνήμες του θεού Πάνα, των καλικάντζαρων και των τραγόμορφων και το Χριστόξυλο: το κούτσουρο που καίει στη φωτιά για δώδεκα μέρες (δωδεκαμερίτης), όπως και το yule log.
Υπό προϋποθέσεις, «Yule» και «Christmas» εκφράζουν το ίδιο θετικό μήνυμα της νίκης του καλού που σώζει τον άνθρωπο από την μοχθηρία. Η ανθρώπινη συνείδηση δεν έχει πολλούς τρόπους πρόσληψης της καλοσύνης. Ταυτόχρονα, η ιστορία προχωρεί. Ο Ιησούς Χριστός, εκτός από θεωρούμενος Θεός ήταν και ένα ιστορικό πρόσωπο.
πηγή:karavaki.wordpress.com

Φτωχοποίηση και κάποιες διαπιστώσεις...

Οκ... Και να το ήθελες να πεις κανά δυό καλές κουβέντες δεν σου βγαίνουν ρε αδερφέ... Από την δεύτερη τετραετία και μετά το πράγμα χάλασε! Α...