Το αποκαλούν «το αστέρι του Βορρά». Καθόλου τυχαία ονομασία. Αυτό το γραφικό φρούριο σε σχήμα αστεριού βρίσκεται στο μικρόχωριό Bourtange στο Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας
Χτίστηκε το 1593 με αποκλειστικό σκοπό τον έλεγχο του μοναδικού δρόμου ανάμεσα στη Γερμανία και την πόλη του Γκρόνινγκεν, η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Ισπανών κατά τη διάρκεια του πολέμου των ογδόντα ετών.
Η τελική μάχη έγινε το 1672, και στη συνέχεια το φρούριο χρησιμοποιήθηκε ως αμυντικό δίκτυο στα γερμανικά σύνορα, μέχρι το 1851 οπότε και μετατράπηκε σε χωριό.
Σήμερα, το Fort Bourtange λειτουργεί ως ιστορικό μουσείο.
Θαυμάστε την ομορφιά των σπιτιών με τα κόκκινα και τα κίτρινα τούβλα. Κάποτε αυτά τα παλιά σπίτια στέγαζαν 5 στρατιωτικές φρουρές.
Μετά από 100 χρόνια κακής συντήρησης, το φρούριο είχε αρχίσει να σαπίζει και να καταρρέει, ωστόσο επανήλθε στη ζωή το 1960, όταν η τοπική κυβέρνηση αποφάσισε να το αποκαταστήσει στο όνομα της δόξας που κάποτε γνώρισε.
Μετά από 100 χρόνια κακής συντήρησης, το φρούριο είχε αρχίσει να σαπίζει και να καταρρέει, ωστόσο επανήλθε στη ζωή το 1960, όταν η τοπική κυβέρνηση αποφάσισε να το αποκαταστήσει στο όνομα της δόξας που κάποτε γνώρισε.
Τότε μετατράπηκε σε ιστορικό μουσείο, προσφέροντας στο χωριό που το περιβάλλει, πολλά έσοδα από τον τουρισμό.
Γιατί έχει σχήμα αστεριού;
Ο λόγος για τον οποίο το Fort Bourtange χτίστηκε σε σχήμα αστεριού οφείλεται στο νέο στυλ οχύρωσης που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη τον 15ο αιώνα. Το αρχικό του σχέδιο είχε πολλούς τριγωνικούς προμαχώνες (υποστηρίγματα), που είχαν σχεδιαστεί ειδικά για να καλύπτουν ο ένας τον άλλο, και μια μεγάλη τάφρο.
Εχτιζαν τα αμυντικά τείχη χαμηλότερα και με μεγαλύτερο πάχος, για να τα προστατεύσουν από τη μούχλα, ενώ τα κάλυπταν με χώμα για να μην είναι ορατά από τον εχθρό.
Μια κεντρική γέφυρα οδηγεί στο Fort Bourtange, ενώ υπάρχουν αμυντικές χαράδρες, και πολλές γέφυρες που δημιουργήθηκαν για να εμποδίσουν τους εισβολείς να εισέλθουν στο φρούριο, όπως και οι τάφροι.
Οι γέφυρες ήταν ξεχωριστές από τις πύλες και σε περίπτωση που το φρούριο δεχόταν επίθεση και οι εισβολείς έπρεπε να κλείσουν την κρεμαστή γέφυρα, θα ήταν αρκετά εύκολο σε εκείνους που βρίσκονταν μέσα να μετακινηθούν από τις χαράδρες και να κάψουν τη γέφυρα ή να τους επιτεθούν με τα κανόνια.
Αφού τελείωνε η πολιορκία, δεν θα χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια και πολλά υλικά για να επιδιορθώσουν όσα είχαν καταστραφεί.
Αναπαράσταση μάχης
Η ζωή σήμερα
Η μικρή κοινότητα που ζει σήμερα μέσα και γύρω από το Fort Bourtange είναι περίπου 430 άτομα, τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των επισκεπτών με φιλικά ξενοδοχεία, ευχάριστα καφέ και μια αφθονία των συναφών δραστηριοτήτων το καλοκαίρι.
Ο επισκέπτης μπορεί να παρκάρει στην είσοδο και να μετακινηθεί παντού με τα πόδια. Είναι μικρό και γοητευτικό.
Παράλληλα, υπάρχουν μεγάλες άμαξες που είναι διαθέσιμες για να σας μεταφέρουν μέσα στο φρούριο ή θα μπορούσατε να πάρετε το τουριστικό λεωφορείο.
Υπάρχουν δύο εστιατόρια στο εσωτερικό του τείχους του φρουρίου και σε περίπτωση που θελήσετε, μπορείτε να περάσετε εκεί τη νύχτα.
Οι περισσότεροι παραθεριστές επισκέπτονται το φρούριο για μια ημερήσια εκδρομή, αλλά αν επιλέξετε να μείνετε το βράδυ φροντίστε να κάνετε κράτηση δωματίου εκ των προτέρων καθώς ο χώρος είναι πολύ περιορισμένος.
the toc